Zonnen zonder smeren is gezond

(Earth Matters | door Rozemarijn van West) Genieten jullie ook volop van de eerste zomerse dagen? Hopelijk wel, want dat is de beste manier om vitamine D binnen te krijgen. Helaas krijgen veel mensen te weinig vitamine D binnen omdat we ons massaal insmeren met zonnebrandcrèmes. En daardoor wordt er geen vitamine D in de huid aangemaakt! Terwijl juist vitamine D een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker. Lees hier hoe je optimaal en veilig kunt genieten van de zon.

Waarom vitamine D onmisbaar is
Vitamine D is een hormoon dat met behulp van zonlicht in de huid wordt gevormd uit cholesterol. De vitamine wordt opgeslagen in vetcellen. Van daaruit kan het zich via de bloedsomloop door het hele lichaam verspreiden. Voldoende vitamine D is onmisbaar voor een hele lijst van belangrijke lichaamsfuncties. Zo bevordert vitamine D de opname van calcium in de botten. Door een gebrek aan vitamine D wordt er te weinig calcium opgenomen waardoor steeds meer (vooral oudere) mensen osteoporose krijgen. Verder heeft voldoende vitamine D een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.
Chronisch tekort

We hebben hier in het Westen echter een chronisch tekort aan vitamine D. Zeker in de winter is de zonkracht op het noordelijk halfrond gewoon niet sterk genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vandaar dat we in de winter massaal ten prooi vallen aan griepjes en verkoudheden. Lees in Vitamine D tegen winterongemakken hoe je dat kunt voorkomen. Wetenschappers weten al een hele tijd hoe belangrijk vitamine D is, maar het begint nu pas langzaam door te sijpelen tot de gezondheidsorganisaties.
Gelukkig komen er steeds meer artsen die het advies geven om vaker de zon op te zoeken. Dr. Cedric Garland, anti-kanker onderzoeker aan de universiteit van California, voorspelde in 2008 in de Washington Post dat een verhoogde dagelijkse inname vitamine D zal leiden tot een afname van nieuwe gevallen van diabetes met 80%, een afname van het aantal invasieve tumoren met 75% en een vergelijkbare afname bij darm- en borstkanker (Bron: Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker).
 
Meer zon minder kanker
De laatste jaren is er aanzwellend bewijs dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker. Onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute wees uit dat mensen die in een gebied met veel zon wonen een lager risico hebben om te sterven aan o.a. borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Veel zonnebaden zou het risico op prostaatkanker met 20% kunnen verminderen (Bron: Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker).
Hoe zit het dan met huidkanker?
De kans op huidkanker kan wel vergroot worden door overmatig zonnen, maar dat geldt vooral als je verbrandt. Uit onderzoeken blijkt dat juist mensen met buitenberoepen de kleinste kans op een melanoom (huidkanker) hebben. Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Verbranding vergroot het risico op de ontwikkeling van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Regelmatige blootstelling aan de zon doet dat niet als er maar sprake is van geleidelijke verkleuring. Daarnaast is huidkanker de meest onschuldige vorm van kanker en kan in de meeste gevallen goed worden behandeld.

Zon belangrijkste bron vitamine D
Het grootste deel van onze vitamine D behoefte moeten we in Nederland uit de zon halen, ongeveer 85%. Een half uur in de zon op een zonnige junidag kan namelijk wel 20.000 IE opleveren (ter vergelijking: 100 gram zalm levert ongeveer 450 IE). Maar wat doen we; we smeren ons massaal in met zonnebrandcreme. En dat verhindert de synthese van vitamine D in onze huid. Zonnebrandcrêmes spelen daardoor een belangrijke rol in ons tekort aan vitamine D.
Tips om optimaal te zonnen
Hier een paar tips hoe je het beste van de zon kunt profiteren met zo min mogelijk zonnebrandcrême:
1. Voorkom verbranding
Verbranden is de snelste weg naar veroudering en ziekte, dus zorg dat je je zonaanbidding langzaam opbouwt. Ga in het begin liever niet tussen 12 en 14 uur in de sterke middagzon zitten en begin met 3 x per week 5-10 minuten in de volle zon. Als je eenmaal een goede kleur hebt opgebouwd is elke dag 10-30 minuten in de volle zon (afhankelijk van je huidtype) voldoende. Voorbruinen onder de zonnebank kan ook, al is het daarbij belangrijk dat je een zonnebank kiest die dezelfde verhouding UV-A en UV-B straling heeft als de zon. Vitamine D-expert O. Gillie zegt: blijf zo lang in de zon als de huid aankan zonder te verbranden. Een week bakken aan de Costa del sol op een witte winterhuid is de minst gezonde manier van zonnen.
Lees hier verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: