Waarom de Balkan een instabiel kruidvat is…

Geschreven door de beheerder van Moneycrisis
Hier in het nieuws horen we ‘corruptie’, of het is omdat religies daar samen komen. Wie goed in de historie is ingelezen, weet wel beter.
De 1ste Balkan-oorlog ontstond omdat Italië zonodig wilde expanderen en zocht steun in een gebied waar het Ottomaanse Rijk al een tijd aan het terugtrekken was. Dit is een wat andere historie dan de brave schoolboekjes.
De gehele visie op het Ottomaanse Rijk is door historici steeds verder bijgesteld en losgemaakt van wat de media ons vaak hebben voorgeschoteld. Het Ottomaanse Rijk was eerder in terugtrekkende zin en niet zozeer in verval; ook niet agressief. Het corrigerend beeld is eerder ontstaan dat het een vreedzaam geheel was in de vorm van een kalifaat. Een communiale staatsvorm die niet in kapitalistisch westers belang is, dus uit context wordt gehaald i.v.m. de belangen in het Midden-Oosten.
De Balkan lag in elk geval dus ‘braak’ voor verovering. Italië spiegelde zich aan de British Empire en het verenigde Duitsland. Ook het voormalige Hongaars-Oostenrijk had een oogje op het gebied. Maar Italië nam het voortouw en de 1ste Balkanoorlog was een feit.
De Balkan zelf heeft weinig tot geen eigen resources en is afhankelijk van doorvoer-handel. Delen liggen uiteraard ook zeer strategisch aan zee. Vanuit Turkije ligt de Balkan exact op handelsroutes naar Europa vanuit het Midden-Oosten. In de tijd dat petroleum de basis van de ‘beschaving’ werd, ontstonden grote transportbelangen in de vorm van Shell en BP (toen nog resp. Bataafse aardoliemaatschappij en APOC genoemd).
Maar het Midden-Oosten was ook rijk aan goud en zilver; een gemakkelijke prooi voor de westerse legers, omdat de volken weinig bewapend waren. De kruistochten eeuwen eerder hadden dan ook niets met geloof te maken, maar Willem de veroveraar (Britse Koning) wilde expansie en toegang tot goud en zilver. Hij heette ook niet voor niets ‘Willem de Veroveraar’, afstammend van de Noormandische agressieve migratie uit Scandinavië over Noord-Europa na Engeland te hebben veroverd via het naar hen genoemde ‘Normandië’.

foto: hln.be

Kort vóór WWI schakelde Europa en hun grote legers in GB, Duitsland en Frankrijk over op olie-aandrijving ter vervanging van steenkool. Churchill, toen nog chef van de Admiralty, had bijvoorbeeld een groot oliecontract afgesloten. De olie moest uit Iran/Perzië komen en Iraq, te leveren door OPAC. Shell had dezelfde mega-belangen voor Duitsland/Nederland. Dat liep via de almachtige Deutsche Bank met de bankenfamilie Warburg aan de knoppen (nu nog levert DB vele commissarissen aan Shell overigens).
De Caucasus (grootste oliegebied grenzend aan Iran) dreigde vanaf 1917 (Russische Revolutie in WWI) gesloten te worden voor het westen. Via Iran hoopte GB en Nederland nog de Russische Revolutie terug te draaien, maar dit is nooit gelukt en de Caucaus werd vanaf 1923 inderdaad gesloten voor het westen. Uiteraard probeerde Hitler later opnieuw met operatie Barbarossa.
De coup van 1921 in Perzië/Iran bracht een Sjah aan de macht. Een man van gewone komaf die voorheen op de Nederlandse Ambassade had gewerkt. In 1979 nam Iran het heft in eigen handen en keerde het Westen de rug toe. De Sjah moest vluchten en westerse bedrijven werden onteigend en zijn sindsdien in Iraanse staatshanden.
Wanneer Balkan-landen of -delen dreigen te nationaliseren, zoals dat snel dreigde nadat Tito stierf en na de val van de muur, is het westen gebaat bij open grenzen voor olie- en gastransport. Lokale nationalistische bewegingen in de Balkan zijn van oudsher groot, omdat ze eeuwenoude bemoeienis van buitenaf moe zijn. Anderzijds is de Balkan afhankelijk, anders verarmt het gebied. De Balkan is dus gebaat bij goede deals. Of met Europa, of met Rusland.
Maar het volk wordt steeds van alles beloofd dat niet waargemaakt wordt. Zo zijn al meer dan 1 miljoen Oekraïners gemigreerd naar Rusland sinds de machtswissel van 2014, vooral omdat ze het vuile spel van de EU/VS doorzien.
Gas- en pijplijnen lopen uitermate strategisch door de Balkan vanuit het Midden-Oosten over Turkije. En nieuwe projecten waren continu basis van strijd, zo ook de geprojecteerde lijn over Servië tijdens de oorlog in de 90-er jaren. Daarover nooit iets in de media. Maar feit is dat Servische destabilisatie begon op basis een aanslag in de stad Kumanovo die zgn. terroristisch moest lijken, terwijl de media hier daarna continu een sektarische strijd benadrukte. Inderdaad zouden ca. 6000 moslims de dood hebben gevonden volgens de media, maar er zat veel meer achter. Nationalistische partijen wilden gebieden afscheiden voor zelfbeschikking. Foute boel voor het westen.
We weten nu dan ook beter via onderzoekswerken zoals Cees Wiebes die vanaf 2006 zwijgplicht kreeg in overheidsdienst. De CIA was ook hier weer betrokken om het voormalige gebied van Tito open te houden voor het westen, vooral Servië destijds. Strijders werden ingevlogen uit het Midden-Oosten volgens zijn onderzoek. Moslims kregen de schuld en het volk werd blindfanatiek opgehitst. Sektarische strijd werd het strategische afleidingsmanoevre; menselijk catastrofaal.
Enerzijds wil Rusland z’n positie op gastoevoer behouden, maar al lange tijd struggelt Europa met het aanleggen van onafhankelijke lijnen. Rusland en Europa concurreren op leven en dood op dat punt.
En zo ligt de Balkan letterlijk gemangeld als speelbal tussen twee grootmachten en hebben zelf bijna geen verdienmodel i.v.m. weinig tot geen eigen resources. De Balkan is gebaat bij goede deals, maar wordt altijd gemanipuleerd. En het volk wordt keer op keer bedrogen…
Met steeds weer vele slachtoffers.
Een inzieke wereld…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: