Waarom België nooit kan werken

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Beurs.com en werd geschreven door Maarten Verheyen op 13/05/2014.

Tavarua_Island,_Fiji

Economen en politici goochelen graag met cijfers waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.
Economie is niet altijd even simpel, maar ik heb gemerkt dat je alles bevattelijk kan maken met een eiland van 100 mensen.
Laten we dit eiland “Thunder” noemen.
Van de 100 inwoners zijn er 28 aan het werk in de privé-sector. Zij gaan vissen, bouwen huizen, kano’s, …
Van de overige 72 inwoners, werken er 40 voor de overheid.
Zij zorgen voor het onderwijs, veiligheid en justitie.
Maar ze stellen ook regels op voor de werkenden. Ze bepalen importquota voor het vissen, zorgen dat iedereen belastingen betaalt en bedenken nieuwe regels waaraan iedereen zich moet houden.
Er zijn ook nog 15 mensen die geen werk hebben. Zij ontvangen een werkloosheidsvergoeding.
De resterende 17 inwoners zijn kinderen, gepensioneerden en langdurig zieken. Zij ontvangen respectievelijk kindergeld, pensioen en een ziekte-uitkering.
Samengevat ziet het er zo uit:

Aangezien de mensen die werken in de privé-sector op Thunder de enigen zijn die effectief iets produceren, moeten de anderen betaald worden met de belastingen die zij betalen.
Je kan hooguit zeggen dat mensen die voor de overheid werken de productie ondersteunen, maar in de praktijk gebeurt vaak het tegenovergestelde.
Door allerhande regeltjes en wetten, moeten de werkenden steeds meer tijd besteden aan het naleven van deze regels waardoor de productie achterblijft.
Je hoeft natuurlijk geen genie te zijn om te beseffen dat een land zoals “Thunder” in realiteit niet kan overleven.
Het is onmogelijk om een maatschappij goed te laten functioneren wanneer maar iets meer dan één vierde van de bevolking zorgt voor de totale welvaart.
Nochtans is er een “land” in de wereld die het voor mekaar krijgt.

En dat “land” is … Wallonië!

Van de 3,56 miljoen inwoners zijn er amper 1 miljoen aan de slag in de privé-sector. Dat komt overéén met 28% van de totale bevolking. (Of 28 mensen op een eiland van 100 inwoners.)
De rest werkt voor de overheid (40%), is werkloos (15%) of is te jong, te oud of te ziek om te werken (17%).
Waarom slaagt Wallonië hierin als enige “land” van de wereld?
Omdat ze kunnen rekenen op de solidariteit van de Vlamingen.
Aangezien in Vlaanderen maar liefst 2,25 miljoen mensen werken in de privé, creëert heel deze regio behoorlijk wat welvaart.
De regering heeft echter beslist dat werkenden in Vlaanderen een (steeds groter) deel van die welvaart moeten afstaan aan Wallonië. Uit solidariteit.
Deze solidariteit lijkt echter met iedere nieuwe regering toe te nemen. De KU Leuven becijferde deze transfers onlangs op 16 miljard euro op jaarbasis.
Dat is 16 miljard euro die jaarlijks verhuist van Vlaanderen naar Wallonië.
Maar dergelijke cijfers zeggen je natuurlijk niet veel.
Laten we het opnieuw bevattelijk maken.
Ik heb je net verteld dat er in Vlaanderen 2,25 miljoen mensen werken in de privé en dat zij met hun productie betalen voor degenen die niet produceren.
16.000.000.000 euro gedeeld door 2.250.000 “werkenden in de privé” = 7.111 euro

Iedereen met een job in de privé betaalt jaarlijks 7.111 euro belastingen die rechtstreeks naar Wallonië gaan. Dat is net geen 600 euro per maand!

En het stopt daar niet.
Want deze noeste arbeider betaalt natuurlijk niet alleen voor de Walen. Hij betaalt ook voor de eigen overheid en solidariteit met andere Vlamingen.
Wat is de kostprijs hiervan voor een inwoner van België?
Wel, alle overheden samen gaven vorig jaar 208,5 miljard euro uit.
Dat is hetgeen de overheid jaarlijks kost. En dat bedrag stijgt jaar na jaar overigens. Tien jaar geleden bedroegen de uitgaven bijvoorbeeld “maar” 143 miljard euro.
We spenderen nu dus 65 miljard euro per jaar meer dan 10 jaar geleden!
Maar goed, we hadden het over de kostprijs van de overheid.
208,5 miljard aan uitgaven.
Dat moeten we weer delen door het aantal werkenden in de privé-sector. In Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen gaat dat over 3,57 miljoen personen.
Dat geeft … 58.305 euro per jaar.
Neem je rekenmachientje er gerust even bij om de cijfers te controleren. Ik heb het ook een aantal keren moeten becijferen om deze getallen te geloven.
58.305 euro per jaar … dat is 4.858 euro per maand.
Lees hier verder

3 gedachten over “Waarom België nooit kan werken

 • 18 mei 2014 om 13:08
  Permalink

  Een artikel die in zijn geheel ongeïnformeerd is… Het stelt het werkelijke basisprobleem niet voor… dat begon met de taalgrens… vervolgens het opsplitsen van partijen voor vlaanderen en wallonië en de staatshervormingen… en ja de vlamingen zijn onwetend net als de walen waar uit een politiek standpunt onenigheid wordt gecrëerd. Unitair België was eens zo sterk tot nationalistische nazi getinte vlamingen sedert WOI de vlaamse beweging als vlaanderen zag.. Terwijl de Vlaamse beweging als basis stond voor een unitair Belgie waar zelfs de politieke voertaal Frans was. Als beloning werd het Nederlands toegevoegd tss 1860-1870 in de politiek. Informeer je maar goed waarom het Nederlands nog niet bestond in 1830. Als vlaming ben ik unitair maar zeker niet zoals de meeste zich nu vlaming noemen. Echt een schande … van zoveel onwetendheid,,, jammer..

  Beantwoorden
  • 18 mei 2014 om 13:16
   Permalink

   Over de werkelijke geschiedenis volgt later nog een artikel. Dit artikel schetst uitsluitend de huidige situatie cijfermatig. Als er iet is aan het artikel dat niet klopt, mag je het altijd laten weten met de nodige bronvermeldingen.

   Beantwoorden
   • 18 mei 2014 om 13:26
    Permalink

    Als je al een basis wil voor die bronnen mag je als eerste bron het boek lezen van de BUB… Is te lezen op hun website.. Ben het niet volledig eens met hun stellingen maar geeft toch al een beeld hoe ondemocratisch België is met de corruptie als gevolg. Lectuur die weinigen onder de knie hebben maar ook sterk onderbouwd… Toch is het deze partij die de essentie aangeeft van een falende België die bij zijn oprichting tot 1900 de voorloper was van de meeste Europese landen.. Neem je tijd en neem het door…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: