Vlees, vis en zuivel maken ons ziek

Onderstaande verscheen oorspronkelijk op de website van Pateo.nl.

Als extra onderbouwing voor de ontzenuwing van de mythe dat vlees zou moeten (link), mailde zojuist Ron uit Den Haag mij het onderstaande:
Een gemiddelde vleesetende Amerikaan eet in zijn/haar leven 3000 landdieren en duizenden zeedieren. Dit zijn statistieken afkomstig van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA).
De meeste mensen eten dieren omdat ons is wijsgemaakt dat we carnivoren (vleeseters) of omnivoren (alleseters: zowel dierlijk als plantaardig) zijn. We zouden dierlijk voedsel nodig hebben.
De 4 grote redenen waarom mensen dierlijke proteïnes (eiwitten) eten zijn: gewoonte, traditie, gemak en smaak! Maar het heeft geen enkele toegevoegde waarde voor je gezondheid. Integendeel zelfs!
Want wij zijn fysiologisch voor 100% herbivoor (planteneter) en géén vleeseters! De lengte van ons darmstelsel is ongeveer 7 tot 10 keer de lengte van ons bovenlichaam. Dat is dezelfde lengte als alle herbivoren op deze planeet. Ze zijn heel erg lang om het plantmateriaal te kunnen verteren.
De darmlengte van echte carnivoren (vleeseters) zoals bijv. hyena’s, leeuwen en tijgers is maar 3 tot 6 keer de lengte van hun bovenlichaam. Ze hebben een kort darmkanaal omdat ze snel ontbindend en rottend dierenvlees moeten verwerken, zoals dierlijke proteïnes, cholesterol, verzadigd vet en transvetzuren. En daarom is het absoluut onmogelijk voor echte carnivoren dat hun aderen dicht slibben. De grootste doodsoorzaak van mensen die vlees, eieren, kaas en melk nuttigen zijn hart en vaatziekten door dichtgeslibde aderen (arteriosclerose).
Mensen en andere herbivoren (planteneters) zweten door hun poriën om af te koelen. Wij hijgen niet zoals honden, katten en leeuwen om af te koelen. En er zitten ook geen klauwen aan onze handen wat een duidelijk kenmerk is van carnivoren en omnivoren.
Alleen mensen en andere herbivoren hebben koolhydraatverterende enzymen in speeksel zitten om fruit en groenten te kunnen eten.
Alleen mensen en andere herbivoren hebben tanden die breed, kort, plat en bot zijn. En de meeste herbivoren hebben enkele hoektanden om bijv. een appel te kunnen eten of andere harde groenten of fruit. Wij hebben ook een malende kaakbeweging die van links naar rechts kan bewegen. De kaken van carnivoren en omnivoren kunnen alleen op en neer bewegen. Ze kunnen alleen scheuren en slikken en maken geen malende kauwbewegingen van links naar rechts.
Mensen hebben ook geen instinct van een carnivoor of een omnivoor. We worden allemaal als veganist geboren en eten geen konijnen in hun geheel. Melk, eieren, kaas en vlees wordt ons aangepraat tijdens onze jeugd waar tevens de meeste ziektes van afkomstig zijn. Dierlijke proteïnes, cholesterol, verzadigd vet en transvetzuren zijn de grootste boosdoeners die ons ziek, zwak en misselijk maken.
Met alleen plantaardig eten elimineer je het slechte dierlijke cholesterol compleet uit je dieet. Je kunt alleen cholesterol binnen krijgen via melk, eieren, kaas en vlees. En je lichaam maakt zelf cholesterol aan. Dat is het enige ‘goede’ cholesterol. Als je het van een andere bron neemt dan is het sowieso het slechte cholesterol. Je kunt ongeveer 95% van de verzadigde vetten, transvetzuren en dierlijke proteïne elimineren door volledig plantaardig te gaan eten.
Proteïne afkomstig van dieren is veel te zuur voor het menselijk lichaam. We verwerken het niet goed, het is de voornaamste reden dat mensen bijvoorbeeld kanker of osteoporose krijgen.
Osteoporose (botontkalking) is hoofdzakelijk afkomstig van dierlijke proteïne. Ons bloed verzuurt direct door inname van dierlijke proteïnes. Maar ons bloed kan niet lang zuur blijven anders gaan we dood. Ons lichaam moet dus meteen zorgen dat het zuurgehalte geneutraliseerd wordt en heeft een manier gevonden om het teveel aan zuur af te voeren met behulp van fosfaat! Niet echt goed nieuws want er is maar één bron van fosfaat in het menselijk lichaam, en dat zit in de botten! Botten bestaan uit fosfaat en calcium die met elkaar verbonden zijn. Dus ons lichaam trekt calciumfosfaat uit de botten, gebruikt het fosfaat om het zuur te neutraliseren, en dan plassen we de calcium uit. Zo worden onze botten broos en ontstaat er botontkalking (inclusief gaatjes in de tanden!).
Ieder epidemiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat bevolkingsgroepen die de meeste dierlijke proteïnen eten, het hoogste aantal gevallen van botontkalking, botbreuken en kanker hebben. Terwijl samenlevingen die weinig of geen dierlijke proteïne eten hier geen last van hebben zoals vegetariërs of veganisten. Uiteraard zijn er ook gevallen afkomstig van andere milieu vervuilende factoren en toxische stoffen.
In de USA zijn er niet voor niets heel veel reclames op televisie over calciumsupplementen en zijn er in de supermarkten grote planken vol met alleen maar calciumsupplementen. Hoe zou dit nu toch komen!? En de zuivelindustrie blijft maar beweren dat we calcium nodig zouden hebben voor onze botten. Het is de grootste leugen dat we calcium uit dierlijke melk verkrijgen, want dierlijke proteïne maakt je bloed juist zuur, dus je lichaam haalt calciumfosfaat uit de botten, fosfaat om het zuur te neutraliseren en calcium wordt uitgescheiden via de urine.
Ook een tekort aan vezels wordt via de reclame op televisie in de USA veelvuldig aangeraden om dit via supplementen te compenseren. Maar niemand denkt er aan om gewoon verse groente en fruit te eten. Het eten van vlees heeft geen enkele toegevoegde waarde voor je gezondheid, integendeel zelfs!
Wil je gezond zijn en blijven stop dan onmiddellijk met het nuttigen van dierlijke proteïnes, dus stop met melk, eieren, kaas, vlees en vis. Het verzuurt je lichaam en maakt je ziek, zwak en misselijk!
Ik hoop dat iedereen deze waardevolle boodschap doorgeeft. Al zou het alleen maar zijn om het dierenleed in de vee-industrie te stoppen. Doe het vandaag nog!
Dit artikel is deels samengevat en overgenomen (vanaf 26 tot 45 min.) uit een toespraak van Gary Yourofsky. Kijk ‘m in zijn geheel, het is een echte aanrader!

Op de website van Gary Yourofsky vind je ook heerlijke vegetarische recepten: ADAPTT.org.
Nog niet overtuigd? Bekijk dan deze video eens van een mooie, veganistische dame. Haar naam is Mimi Kirk, en ik denk dat niemand kan geloven dat zij 71 jaar is. Als gezondheid geen issue is voor jou, dan is schoonheid dat misschien wel!

Nogmaals dank aan Ron voor deze tekst, die ik (= Johan Oldenkamp, nvdr) met zijn toestemming een beetje heb geredigeerd.

15 gedachten over “Vlees, vis en zuivel maken ons ziek

 • 5 augustus 2015 om 23:37
  Permalink

  Ik zou zeker even een biologieles nemen over het verschil tussen ominvoren, herbivoren en carnivoren. Er klopt niets van als je al begint met de tand op bouw. Herbivoren hebben ook vaak meerdere magen dat hebben wij ook niet. Wij hebben een beetje weg van beide. Wel handig want wij kunnen zo als mens beste overleven.

  Beantwoorden
  • 7 augustus 2015 om 00:41
   Permalink

   Herkauwers hebben meerdere magen idd, en herkauwers zijn herbivoren, maar herbivoren zijn niet per definitie herkauwers?
   Ooit een konijn of cavia met meerdere magen gezien? die hebben echt maar 1 maagje net als ons. Dat magen verhaal is echt onzin, geen biologieles voor nodig hoor, of ben je in de veronderstelling dat konijnen niet tot de herbivoren horen haha?
   We zijn 100% herbivoren (van nature) en iedereen die dat ontkent houdt zichzelf voor de gek.

   Beantwoorden
  • 16 september 2016 om 08:47
   Permalink

   Vind ik altijd zo makkelijk: een heel verhaal de grond in boren met 1 uit de context gerukt feitje.
   Vleesverslaafden gaan wel eens wild om zich heen slaan; de waarheid is vervelend voor ze……… Tot ze t proberen! GROENTE IS GEWELDIG!

   Beantwoorden
 • 9 augustus 2015 om 14:18
  Permalink

  weeral speculaties uit de ogen van een vegetariër… Geen vlees, eieren, kaas en melk? Dus met andere woorden geen enkele bron van proteïne?? Ik ben eens benieuwd hoe lang je spieren het zullen volhouden aangezien deze uit proteïne bestaan.

  Beantwoorden
 • 9 augustus 2015 om 14:29
  Permalink

  En dan nog iets, er is al genoeg gezever en gejank in de wereld met mensen die je constant lastig vallen over god, denk maar aan het nieuw geloof, en het einde van de wereld en de opwarming van de aarde en de politiek die nog op niets trekt. Waarom zou ik mij dan nog druk beginnen maken over het feit dat ik 1 x per dag een stukske vlees of vis wil eten?
  Ik word echt kwaad van vegetariërs die hun woord willen verkondigen… Ben je vegetariër? Goed voor jou, en amuseer u daarmee want dat is jouw recht in onze samenleving. Maar stop toch eens met al dat speculeren over andere mensen die ongezond zijn omdat ze vlees en vis of eieren en kaas eten. Hou dit gewoon voor jezelf en val niemand anders lastig hiermee…

  Beantwoorden
  • 13 augustus 2015 om 06:44
   Permalink

   Mijn excuses (ook namens de dieren) als je per ongeluk iets leest waar je het niet mee eens bent, maar bedenk wel dat er voortdurend overal reclames langskomen die het eten van vlees promoten. En al die mensen om me heen die het niet kunnen laten in geur en kleur te melden hoe lekker ze het vinden dooie dieren te consumeren, mogen die mij daar wel mee lastig vallen?
   Om maar te zwijgen van de impact die de vlees- en zuivel-industrie heeft op het globale ecosysteem (check ‘Cowspiracy: The Sustainability Secret’) en de voedselverdeling over de wereld (we kunnen met gemak honger de wereld uit helpen door anders te consumeren).
   Dus door met oogkleppen op alleen maar aan jezelf te denken, ben je heel veel anderen tot last.
   Maar ik zal je niet verder lastig vallen als je maar zorgt dat je die oogkleppen nog net iets beter op houd zodat je niet per ongeluk dit soort teksten leest.

   Beantwoorden
 • 10 augustus 2015 om 00:30
  Permalink

  Komaan he mensen! Het is zelfs aangetoond dat mensen met de bloedgroep 0 (Pos of neg) het zelfs heel moeilijk hebben met alle rauwe groenten of fruit te verteren door het tekort aan die enzymen… Terwijl dit de oudste bloedgroep is die bestaat? Dit wil toch duidelijk zeggen dat de eerste mensen ervoor gemaakt zijn (of toch heel goed voorzien) om grotendeels vlees te eten? Of konden de oermensen of dieren hun groentjes ook al in de wok doen mss? Allemaal heel erg die overconsumptie van vlees maar ik vind niet dat je extreem moet proberen te bestrijden met extreem (lees leugens)

  Beantwoorden
 • 18 november 2015 om 21:45
  Permalink

  Ik ben het er 100% mee eens, machtige speech! Maar 1 vraag. Wat met vitamine B12? is dat ook een fabeltje? Ik hoor zoveel tegenstrijdigheid dat ik zelf maar een supplement ben gaan nemen, maar toch niet met 100% overtuiging..

  Beantwoorden
  • 18 november 2015 om 21:48
   Permalink

   Hier kan je meer info vinden:
   http://www.adaptt.org/
   Op de pagina “all about veganism” staat er een titel over vitamines. Veel leesgenot. Bekijk zeker ook eens de video op de homepage.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: