*Spaarders in EU worden na verkiezingen gedwongen eurozone te redden*

Dit artikel is afkomstig van Xandernieuws.punt.nl en werd aangevuld met eigen kennis en overgoten met een stukje eigen mening.
Overeind houden eurozone gaat iedere Belg omgerekend minstens € 12 000 kosten.

De Europese zombiebanken zijn minstens € 800 miljard kwijtgeraakt.
Econoom en auteur Daniel Stelter heeft de statistieken van de huidige eurocrisis bestudeerd, en komt tot een ontnuchterende conclusie: dankzij de pijlsnel groeiende schuldenberg in Europa is het onvermijdelijk dat de burgers straks gedwongen zullen worden om de eurozone en de banken overeind te houden. De Duitsers gaat dat op zijn minst € 1 biljoen kosten. Omgerekend komt deze ‘bijdrage’ voor de Belgen dan uit op minimaal € 132 miljard, oftewel zo’n € 12 000 per iedere inwoner. Ondertussen proberen ‘onze’ politici de EU en de eurozone zo positief mogelijk af te schilderen (2)(3)(4), en verzwijgen zij wat ons enige tijd na de verkiezingen te wachten staat.
Een tijd geleden heeft het IMF bij monde van Christine Lagarde gewaarschuwd dat er een grote “reset” zit aan te komen. Onlangs heeft ook het BIS (Bank of International Settlements = de centrale bank der centrale banken) een waarschuwing de wereld ingestuurd waarin stond dat het bankensysteem binnenkort zou crashen.
Het lukt de ECB maar niet om de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. De bank wil dat koste wat het kost bereiken, omdat dat nodig is om de enorme schuldenberg af te waarderen. Massa’s nieuw geld worden bijgedrukt, maar ondanks het feit dat de ‘gevoelde inflatie’ duidelijk veel hoger ligt dan de echte inflatie, is van een algemene forse prijsstijging van alle goederen en diensten nog geen sprake.
Om het hele systeem draaiende te houden moet er economische groei zijn.
Inflatie (= geld die in waarde vermindert) is één van de middelen om dat te bereiken. Als je vandaag een huis hebt van ca 200 000 € dan zal dat zelfde huis over tien jaar 250 000 € waard. Het huis is niet duurder geworden, het is het geld die aan waarde verloren heeft. Dat huis is nog altijd identiek hetzelfde. Die extra 50 000€ moet opnieuw door iemand geleend worden. Dat betekent winst voor de banken.
Een ander middel zijn allerhande belastingen, taksen, bijdragen en noem maar op. Een groot deel wordt terug in de economie gepompt door deze aan de banken te geven in de vorm van intrest, die ze op hun beurt dan weer uitleent aan wie het kan terugbetalen.
Meer goedkoop geld en hogere schulden
Het enige wat de ECB en Europese politici met het creëren van enorme hoeveelheden nieuwe geld hebben gedaan, is tijd kopen. ‘De fundamentele problemen zijn niet opgelost en worden juist groter,’ aldus Stelter. ‘Precies voor de Europese verkiezingen is het ze wel gelukt om de indruk te wekken dat ze alles onder controle hebben en de crisis voorbij is. Maar één blik op de schokkende feiten toont aan dat ze de crisis, ontstaan door goedkoop geld en teveel schulden, hebben opgelost met nóg goedkoper geld en nog meer schulden.’
Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 zijn de tekorten en schulden in de EU-landen snel verder opgelopen. Dat geld ook voor landen zoals Italië, die op papier een primair begrotingsoverschot (= exclusief rentebetalingen) hebben. Desondanks wordt de Italiaanse schuldenlast steeds groter, en dat komt omdat de economie niet (voldoende) groeit.
‘Spaanse economie groeit weer’, berichtten de reguliere media onlangs. Feit: de reële economie groeide weliswaar met 0,4%, maar de prijzen t.o.v. het BBP daalden met meer dan 0,4%, wat betekent dat het nominale BBP juist kromp. Dat komt overeen met 10 uur langer werken voor 20% minder loon, waardoor u uw schulden nog moeilijker kunt terugbetalen.
Zombiebanken en zombiebedrijven
De schulden kunnen niet oneindig sneller blijven groeien dan het inkomen, ook niet op nationaal niveau. ‘In feite volgen wij in Europa het Japanse voorbeeld. Probleem is alleen dat wij met veel meer schulden de crisis ingingen en geen homogeen land zijn, waardoor het bij ons niet zo lang goed zal blijven gaan.’ Net zoals in de jaren ’80 in Japan is er sinds de invoering van de euro in 2002 een negatieve reële rente geweest, met als gevolg een enorme vastgoed- en consumptiezeepbel.
Het gevolg van het ‘bijna-nul’ rentebeleid en het verlichten van de (banken)regels was het ontstaan van zombiebanken en zombie-ondernemingen, die op papier nog leven, maar in feite bankroet zijn. De schatting dat de Europese banken zo’n € 800 miljard zijn kwijtgeraakt is vermoedelijk nog conservatief. De politiek pakt het echte probleem echter niet aan –immers, wie moet er voor opdraaien?-, met als gevolg dat de economische groei achterblijft, de zombie-ondernemingen niet investeren, en ook de gezonde bedrijven het steeds moeilijker krijgen.
Pensioenen niet meer te betalen
Daar bovenop komt nog een groot demografisch probleem. Door een krimpende bevolking zal het in Europa –net als in Japan- steeds moeilijker worden het nominale BBP te laten groeien. Stelter: ‘Dat zou iedereen die in vastgoed wil investeren in zijn achterhoofd moeten houden.’
Tegelijkertijd rijzen de kosten van de vergrijzing de pan uit. Gevolg in Duitsland: een staatsschuld van in totaal meer dan 400% (inclusief medische- en pensioenverplichtingen), en dat was in 2009, dus nog vóór de kostbare euro-reddingspakketten en rente’geschenken’. ‘Nooit en te nimmer zullen de (toekomstige) pensioenen en medische voorzieningen betaald kunnen worden,’ waarschuwt de econoom. Ter vergelijking: het UK had 9 maand geleden een staatsschuld van ca 900%, België ca 600%.
Investeringen blijven achter
Er is in zijn ogen een uitweg, namelijk investeren in onderwijs, innovatie, infrastructuur, machines en fabrieken. Dat zijn zaken die Europa echter veel te weinig doet, betoogt Stelter. De investeringsachterstand bij Europese bedrijven wordt inmiddels op € 800 miljard geschat. ‘In plaats van geld voor de consumptie van oudere generaties uit te geven, zouden hier onze prioriteiten moeten liggen. Maar we krijgen juist steeds minder kinderen, die wij ook nog eens onvoldoende opleiden, en die wij met een vervallen erfenis opzadelen.’
Spaargeld burgers in gevaar
Een grote schuldkwijtschelding valt pal na de aanstaande Europese verkiezingen nog niet te verwachten. Eerst zal de rente nog verder zakken, en zal de ECB direct staatsschulden gaan opkopen. Zelfs het schrappen van de reeds aangekochte staatsschulden wordt overwogen, niet alleen in Europa, maar ook in de VS, Engeland en Japan.
‘Niemand wil openlijk aan de kiezer toegeven dat zijn (spaar)geld in gevaar is. Het spelletje zal dus nog een tijd voortduren, en de politiek zal op een wonder hopen. Dat zal er echter niet komen. Vervolgens zijn er drie scenario’s mogelijk: de mensen verliezen het vertrouwen in papiergeld en er ontstaat enorme inflatie; enkele landen en banken gaan failliet, of de al vaker aangekondigde dwangbijdrage.’
Ook hier is Japan het voorbeeld. ‘Abenomics’, het financieel-economische beleid dat vernoemd is naar de huidige premier, is te vergelijken met een automobilist die recht op een muur af rijdt, en besluit om vol gas te geven, in de hoop dwars door de muur heen te rijden. Japan staat daarom voor dezelfde drie keuzes. In alle opties zullen de schulden moeten worden afgewaardeerd. Dat zou in Stelters ogen het beste gecontroleerd moeten gebeuren, want een crash is de meest dure en pijnlijke variant.
€ 7 biljoen moet worden afgeschreven
In de eurozone zal er zo’n € 5 à € 7 biljoen moeten worden afgeschreven om de schulden weer op een houdbaar niveau te brengen. Daar zijn alle aangegane pensioen- en medische verplichtingen nog niet eens bij gerekend. Landen zoals Italië kunnen hun schuldenprobleem oplossen door de burgers, die een aanzienlijk gemiddeld privévermogen hebben, hierbij in te schakelen. ‘Een dwangbijdrage zou daar een probaat middel zijn.’
Het kwijtschelden van de overtollige Spaanse, Portugese, Ierse en Griekse schulden zal echter op de schouders van de buitenlandse schuldeisers terechtkomen. Als het lukt dit op een gecontroleerde wijze te doen, dan zal de schade voor de Duitsers ‘beperkt’ blijven tot circa € 1 biljoen (en omgerekend voor de Belgen op € 132 miljard). Bij een crash zal dit bedrag echter vele malen hoger zijn. Bovendien zal de economische situatie daarna fors zijn verslechterd. Vergeet niet: men beweert dat Duitsland de motor is van de Europese economie.
‘Politici veroorzaken grootste economische schade’
Het huidige rentebeleid in de eurozone is in Stelters ogen het beste bewijs dat de politici ‘het geld van anderen gebruiken voor andere mensen, en wel voor hun kiezers,’ zoals Milton Friedman ooit schreef. ‘De oplossing van de schuldencrisis zou juist omgekeerd moeten zijn, namelijk het belasten van de kiezers om het geld aan anderen te geven. Dat dit geld al verloren is en wij dat nog niet hebben gemerkt, verandert daar niets aan. Daarmee is duidelijk dat het politiek ‘verstandige’ beleid de grootste economische schade veroorzaakt.’
(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) NU
(3) NU
(4) NU
Het zou wel eens goed kunnen dat door al deze overheidsmaatregelen het hele geldsysteem in elkaar stort. Als je je wil voorbereiden, volg dan dit motto: “Starve the beast, before it starves you.” Een uitspraak dat ik een tijd geleden tegenkwam. Wat ik wil zeggen: zorg eerst voor jezelf en de medemens in je omgeving. En vergeet de belastingen. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een contract zou getekend hebben waarin staat dat ik mij zou houden aan de regels die in Brussel eenzijdig werden opgelegd. Zoiets noem ik slavernij, wat verboden is.
Voel je je na het lezen van dit artikel belogen en bedrogen? Dit is nog maar het topje van de ijsberg. De rest wordt later uiteengezet.
Of hebt u zoiets van: Dit is allemaal BS. Economie gaat goed en zal blijven groeien. Wel, bewijs dan het tegendeel van wat hier geschreven staat.
Reacties zijn welkom.

6 gedachten over “*Spaarders in EU worden na verkiezingen gedwongen eurozone te redden*

 • 19 mei 2014 om 10:55
  Permalink

  Men spreekt altijd van Griekenland in negatieve zin binnen de eurozone en erbuiten. Toch moet je vaststellen dat Griekenland doorheen de geschiedenis altijd een voorloper was qua kennis en beleid. Je mag er zeker van zijn dat de crisis in onze landen nog dubbel zo hard zal toeslaan enkel al door het feit dat het huidige systeem nooit zichzelf kan genereren. Een nieuw manier van handel voeren is nu op gang gebracht in Griekenland en breidt zich snel voort zonder politieke invloed. De politieke corrupte graaicultuur is een fenomeen die enkel gestopt kan worden door een revolutie en tot spijt voor velen zal dit veel bloed kosten.

  Beantwoorden
 • 19 mei 2014 om 10:57
  Permalink

  Dit is op Healthcares herblogden reageerde:
  Gezondheid betekent ook gezonde financies , uiteraard iedereen in eigen boezem kijken. Succes en hou je gezond in je vel ondanks alles want dat is de basis om elk probleem te overwinnen.
  Het topje van de iceberg is alvast nog niet verdwenen bij enige klokkenluiders . Hopelijk vinden onze politici na de verkiezingen enige deftige oplossingen om een kwalitatieve samenleving te houden ipv de mensen uit te persen als citroenen. #Burnout #politiek

  Beantwoorden
  • 20 mei 2014 om 12:37
   Permalink

   In het huidig economisch stelsel kan men geen oplossingen aanreiken, enkel nog de falingen beetje bij beetje uitstellen. Onderwijs onderwijst in het algemeen maar 1 economisch stelsel, daarom dat veel economen hun kunde van onkunde blijven bewijzen. Een nieuw vooruitstrevend economisch model moet uit zijn voegen treden waar elk mens bij gediend is. Deze bestaan reeds in prototypes…

   Beantwoorden
   • 22 mei 2014 om 09:27
    Permalink

    Yup, je kan het niet geloven maar het systeem is gewoon een vicieuze cirkel en wij worden grootgebracht om daarin mee te draaien enerzijds door opvoeding en anderzijds uit onmacht. Ben benieuwd naar de prototypes .

    Beantwoorden
 • Pingback: *Spaarders in EU worden na verkiezingen gedwongen eurozone te redden* | arjsto

 • 22 mei 2014 om 10:40
  Permalink

  Google -geldcreatie economie, filisofie en kunst pagina 4- info hoe Ijsland verandert, hoe north dakota gezond is, hoe dom economen zijn… er bestaat nu een nieuw systeem ook bij de grieken zonder de politiek… criminaliteit, racisme, fascisme, enz wordt gecrëerd door overheid. In die zin is ´’verdeel en heers’ negatief want het crëert onverdeeldheid onder de bevolking en zo is het dubbel zo moeilijk unitair te reageren tegen de politiek…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: