Spaanse slotenmakers weigeren nog hulp aan banken

Onderstaand artikel verscheen begin dit jaar op VRIJ NIEUWS NETWERK.

Foto: Reuters. Slotenmakers weigeren hulp aan banken

 
In het Spaanse Pamplona hebben slotenmakers hun krachten gebundeld tegen de Spaanse banken. Ze weigeren de deursloten van wanbetalers op vraag van de bank te vervangen, zodat mensen toegang tot hun huis blijven hebben.
Iker de Carlos, een 22-jarige Spaanse slotenmaker, is het beu om met een deurwaarder werklozen uit hun huizen te zetten. Door de huizenzeepbel die banken creëerden, hebben al verscheidene mensen zichzelf van het leven benomen. En nog duizenden anderen lopen achterstand op met de afbetaling van hun hypotheek.
Slotenmakers worden om de haverklap opgeroepen om deursloten open te breken en mensen uit hun huis te zetten, waarna de sloten vervangen worden. De Carlos weigert nog langer het vuile werk van de banken op te knappen. “Ik heb alle slotenmakers bijeengeroepen en het heeft ons een kwartiertje geduurd om een overeenkomst te bereiken”, zegt hij.
De slotenmakers hopen met de boycot iets te kunnen veranderen. “We kregen schrijnende verhalen te horen van de mensen wier sloten we vervangen hadden”, vertelt De Carlos. “Ik maakte mee dat een vrouw klaarstond om van haar balkon te springen toen ik het slot openbrak. Ze sprong naar beneden maar was gelukkig niet dood. Sinds toen heb ik beslist dat het zo niet verder kon.”
Spanje heeft een tijdlang hypotheken aangeboden van meer dan 100 procent. De werkloosheid steeg in het land naar 25 procent. In 2008 zakte de huizenmarkt ineen en een jaar geleden werden zo’n 50.000 Spanjaarden uit hun huizen gezet. Vandaag worden, volgens de Spaanse media, nog steeds twee families per dag op straat gegooid.
BRON: ILSE VAN THIELEN 
 
Belgische slotenmakers kunnen zich ook verenigen en massaal weigeren om nog mee te werken met banken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: