SHELL EN MH-17

Door Norbert Pols

rutger_floor_-_royal_dutch_shellDoor Oekraïne lopen de grote gasleidingen die een 30% van het in Europa verstookte gas vanuit Rusland transporteren. In 2008 is die gaskraan zelfS even dichtgegaan omdat Oekraïne haar financiële verplichtingen niet na kwam aan het Russische staatsbedrijf Gazprom. Met die affaire zijn we als Europa op een pijnlijke wijze geattendeerd op onze afhankelijkheid van het Russische gas dat over Oekraïens grondgebied wordt aangevoerd.
Nu beschikt Oekraïne zelf over enorme gasreserves en zou het betalingsprobleem met de Russen kunnen omzeilen door eigen gas aan de burgerij te verkopen. Dan zou er geen argument bestaan voor de Russen om nog aan de kraan te draaien en, zou Europa warmpjes haar winters doorkomen.
Nu blijken de gas reserves van Oekraïne zo groot dat Rusland wellicht volledig buiten spel zou komen te staan als de productiecapaciteit zich naar verwachting zou ontwikkelen. Oekraïne zou worden ingelijfd in Europa en daarmee zou Europa voor haar gas plotseling zelfvoorzienend zijn. Europa zou vrij zijn van de Russische chantage waar ze eerder aan heeft blootgestaan en de Oekraïne zou een moneymaker zijn voor iedereen die daarmee gemoeid was.
Was Janoekovytsj aanvankelijk vriend van de EU en beloofde hij samenwerking met het ondertekenen van contracten met oliegiganten Shel, ExxonMobile, ENI en Vitol, weigerde hij het EU-handelsverdrag te ondertekenen. Het EU handelsverdrag is een contract tot landverraad dat zelf de corporatistisch ingestelde Janoekovytsj te ver ging. Deze politieke zelfmoord heeft de huidige neonazi’s in het zadel geheven en, Janoekovytsj wordt nu betiteld als massa moordenaar voor de moorden op vreedzame demonstranten. Dat deze scherpschutters weinig verschil maakten tussen de demonstranten en hun oppositie, is een klein detail dat door de EU en de regering in Kiev liever over het hoofd wordt gezien.
In de oost Oekraïne had men niet zo’n trek in de nieuwe regering. De bevolking voelt een grotere emotionele band met Rusland dan met het verse hakenkruis geboefte en wilde zich afscheiden van de gehele beweging.
Shell heeft echter in 2012 een deal gesloten met Janoekovytsj, de voormalige president van de Oekraïne. Shell had interesse in schaliegasvelden tussen Donetsk en Slavjansk en heeft daarvoor een langetermijninvestering van 7,47 Miljard Euro gedaan. Nu is Shell geen kleintje maar, een ontbrekende 7,5 miljard staat ook bij Shell slordig op de handelsbalans. Dus moest de afscheiding van het gebied rond Donetsk voorkomen worden en is de door de EU gesteunde regering van de Kiev maar gaan schieten op die burgers om ze weer in het gareel te krijgen. Dan kan Shell de buurt chemisch verzieken en Europa haar gas krijgen via het door de nieuwe regering in Kiev reeds ondertekende EU-handelsverdrag.
Nu waren er sinds dat gedonder op de Krim al heel wat Oekraïense militairen die het niet meer zagen zitten en naar de Russische zijde zijn overgelopen. Hun politieke bewustzijn heeft ze gemaakt tot ‘separatisten’ en zij zijn nu de beschermheren van de oost Oekraïense burger. Ze hebben van de Russen wat wapentuig gehad want, het succes van stenen gooiende Palestijnen wordt in militaire kringen weinig voorbeeld aan genomen.
Ondertussen zit Shell met een probleem van 7,5 miljard en een potentieel veelvoud daarvan als ze zouden kunnen gaan boren. Met dat gegeven staan de bewoners van Donetsk en omgeving tegenover een bedrijf dat de grootste privé onderneming ter wereld is. Dat lijkt de kaarten oneerlijk te schudden en daar helpt, niet geheel belangeloos, ene meneer Putin de strijd iets gelijkwaardiger te maken.
De burgeroorlog werd steeds lastiger naar de wereld te verkopen omdat het leger van Kiev op de burgers schoot die zij zo graag erbij wilde hebben. Het geheel leek niet alleen oneerlijk maar ook tegenstrijdig en steeds meer kwamen de belangen van Shell en andere maatschappijen in de openbaarheid. Ook de steun van de EU, die nog eens 17 miljard met de ‘nieuwe deal’ voor de regering van Kiev bij het IMF regelde kreeg een vreemde bijsmaak.
Er gingen geluiden op van hoe fout ‘wij’ waren en de propaganda machine had iets nodig om ons bij de juiste les te houden. Uit het niets werden de westerse gebeden gehoord en viel MH-17 op miraculeuze wijze uit de lucht. De crash van MH-17 heeft daarmee alleen een functie als kan worden bewezen dat de daders de die slechte separatisten zijn. Nu hebben deze bewapende mannen politiek weinig te winnen aan een dergelijk incident. Het zou bewijzen wat er van ze werd beweerd door de regering van Kiev en daarmee de totale verovering van de oost Oekraïne politiek acceptabel maken.
De schuldvraag is echter lastig te bewijzen want, veel van de feiten wijzen richting het Westen maar, die hebben zich ook verantwoordelijk gemaakt voor de bewijsvoering dus, daar rust nog een degelijke westerse hoop. Zo ligt de ‘Flight data recorder’ in Engeland en daar zal die wel blijven zonder dat de beschuldigde partijen het ding zelf mogen onderzoeken. Dan is daar nog de communicatie van de lucht verkeersleiding in Kiev die door het leger direct na het incident in beslag is genomen. Er waren Oekraïense militaire vliegtuigen vlakbij MH-17 maar, daar wordt door het westen gewoon niet over gesproken want, het ding is door een raket neergeschoten, de inmiddels welbekende Buck-missle.
De separatisten zouden een Buck-systeem hebben bemachtigd op het leger van Kiev maar, de vraag waarom Kiev met 17 van deze voertuigen tot en met de 17de Juli rond Donetsk reed is nooit beantwoord. De separatisten hebben namelijk geen vliegtuigen dus waarop wil je nog meer schieten als er geen separatist in de lucht zit? Er zijn zo nog vele vragen die je mag stellen aangaande vlucht MH-17. Feit is dat de oorlog snel oplaaide en de spanningen enorm toenamen na dit incident en het lijkt erop dat we op de officiële verklaring nog een jaar mogen wachten. Ondertussen wijzen we zonder schroom Putin en zijn trawanten als dader aan en de meeste mensen in Nederland geloven dat, mede dankzij de inspanningen van onze eigen Mark Rutte en Ome Frans Timmermans (Nederlandse politiekers, nvdr).
Nu blijkt Putin een schaker die een ‘staakt het vuren’ tot stand heeft gebracht. Dit is tegen de belangen van Shell in want die willen boren maar, de kans wordt steeds kleiner dat oost Oekraïne dat nog zal toestaan. Het zal mij benieuwen hoe dit gaat aflopen want er lijkt een enorme patstelling te ontstaan. Putin heeft duidelijk een ingang in Kiev waar van Baalen en Verhofstadt duidelijk het nakijken hebben. Daarmee staan de belangen van Shell en Europa enorm onder druk.
Het westen zal van alles proberen omdat het hier niet alleen om de gaswinning is te doen. Putin kiest voor de aanval op verschillende vlakken met zijn BRICS vriendjes en hun nieuwe bank. Het zou mij niet verbazen als hij de Oekraine zover krijgt dat het zich zal aansluiten bij Putin en zijn BRICS buddy’s. Dan wordt het IMF terugbetaald en heeft de rest het nakijken.
Voor de Brics landen betekent het, dat zij wat van hun Dollars terug in de reeds met Dollars overspoelde markt kunnen terugsluizen. Met die Dollars zitten ze in hun maag omdat ze niet op een fatsoenlijke manier van die dingen afkomen. Ongeacht het bedrag is dit voor hen een goedkope investering en versterkt dit het verbond van landen die een extra nagel aan de doodskist van het financiële systeem van het Rothschild imperium zijn.
Zet je alles op een rijtje staat Rusland voor en heeft het westen heel weinig te brengen richting Kiev. Het westen brengt dood, verderf en vervuiling waar het BRICS alternatief een duurzamere toekomst biedt. Voor Shell en de EU resteert nog maar één ding en dat is een uitbreiding van het conflict waarvan zij, samen de VS, aan de wieg hebben gestaan.
De VS is namelijk sinds het vallen van de muur bezig om met allerhande clubjes de politiek binnen voormalig oostblok landen te manipuleren. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Oranje revolutie in de Oekraïne, alle middelen worden ingezet om deze mensen op te zadelen met de uitbreiding van het bereik van de Dollar. De Dollars moeten worden bijgemaakt in een hoog tempo om de rente te blijven betalen. Dus iedereen moet aan de Dollar, zelfs met grof geweld als de politiek gefaald heeft.
Bedrijven als Shell spelen dit spel mee en daarom zie je rond Shell vaak een problematiek ontstaan zoals bijvoorbeeld in Nigeria. De moord op complete Nigeriaanse dorpen staat de Shell niet in de weg als de productie onder die mensen te lijden heeft. Corruptie is iets dat Shell met een groot gemak inzet om haar omzetdoelen te bereiken. Niets staat in de weg van dit soort psychopathische bedrijven omdat dit door een evenzo psychopathische financieel systeem wordt aangemoedigd. Onze politiek hobbelt hier achteraan als een gewillige dienaar van het grote geld. Wij kijken ernaar, laten onze emoties bespelen door de componisten van de propaganda en, roepen vervolgens precies dat wat de politiek moet horen om een tegenzet te doen.
Gelukkig lijken we steeds vaker door de marketing van onze overheden heen te prikken en dat geeft hoop op een broodnodige verandering. Het voorbeeld dat we krijgen aangereikt moeten we dan ook omarmen. Voorheen leek de propaganda altijd te winnen maar, het nieuws omtrent vlucht MH-17 is zo tegenstrijdig geweest dat ik hoop heb dat onder druk van de publieke opinie de waarheid ooit nog eens boven komt. We weten nog steeds niet wie het heeft gedaan en dus, is het voorbarig om te wijzen naar een bepaalde hoek. Het bewijsmateriaal dat tot dusverre dat geleverd is een zwaktebod van vaderlandse bodem. Het enige dat men naar buiten heeft gebracht is dat het geen bom in het vliegtuig was. Voor de slachtoffers en nabestaanden is dit een klap in het gezicht en het zet de woorden bij de VN van Ome Frans in een bijzonder vreemd daglicht …
Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3706341/2014/07/31/Bodemschatten-lonken-voor-Shell-in-strijdgebied-Oekraine.dhtml
http://www.nieuws.nl/economie/20140225/Shell-moet-stoppen-met-schaliegas-in-Oekraine
http://www.ftm.nl/exclusive/hoe-corrupt-is-shell/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Royal_Dutch_Shell
http://nl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Janoekovytsj
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30323/Onrust-in-Oekraine/article/detail/3607975/2014/03/05/Gelekt-Lid-nieuwe-coalitie-Kiev-gaf-opdracht-te-schieten-op-demonstranten.dhtml
 

Een gedachte over “SHELL EN MH-17

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: