Op school word je dom (gehouden)
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op welvaartvooriedereen.nl en werd geschreven door Mia Molenaar.
Onderwijsgoeroe John Taylor Gatto heeft een radicale boodschap: “Haal kinderen van school als je wilt dat ze wat leren. School is het meest ambitieuze stuk social engineering in de moderne geschiedenis en het is in dat opzicht een klinkend ‘succes’ te noemen. Daarvoor hoef je alleen maar om je heen te kijken.”
Op school word je dom – John Taylor Gatto in Nederland
John Taylor Gatto is 30 jaar onderwijzer geweest. Drie keer werd hij onderwijzer van het jaar. Hij zegt: “De essentie van een school is dat leerlingen doen wat er van ze wordt gevraagd met een minimum aan verzet.”
Het onderwijs zoals we dat nu kennen is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw in Pruisen. (nvdr: Wikipedia vind ik persoonlijk geen goede bron, dit artikel vind ik beter) Het idee was om burgers om te vormen tot machine onderdelen. Zo zou management efficiënter kunnen worden.
Het onderwijs mag mensen dan efficiënter maken, maar het gaat ten koste van hun fantasie en hun ondernemingszin, aldus Gatto. Zo creëren we mensen die over het algemeen goed in de pas lopen, maar uiteindelijk weinig eigen denkvermogen hebben. De verbeeldingskracht wordt kapot gemaakt door een onderwijsmethode die voor het grootste deel irrelevant is voor het ontwikkelen van een krachtige persoonlijkheid.
Taylor Gatto: “Dat Pruisische onderwijsmodel diende in de eerste plaats de sociale efficiëntie: het effectief hanteren van een explosief groeiende populatie en tegelijkertijd het opbouwen van een machtige economie, met uniforme consumenten. Hierachter schuilt een eenvoudig idee: ieder van ons moet perfect en afhankelijk gemanaged kunnen worden. Daarvoor gebruikt men elke truc uit het boekje: psychologie, sociale druk of bruut geweld.”
“Het schoolsysteem is in feite een gevangenisregime waarin kinderen twaalf jaar in klassen zitten met leeftijdgenoten en met een onderwijzer die hen precies vertelt wat ze wel en niet moeten doen. Zulke kinderen wordt alleen maar geleerd op behavioristische gronden te gehoorzamen en zo min mogelijk eigen initiatief te nemen.”
Het gemonopoliseerd onderwijs is in de ban van het “one size fits all-principe” en is daarmee verworden tot een ‘weapon of mass instruction‘.”
Het kan anders
Neem de nadruk die in het onderwijs ligt op toetsen en testen. Onzin, zegt Gatto, volstrekt irrelevant. Anders zou het in het verdere leven toch ook gebeuren? We vragen onze kapper toch ook niet om zijn testcijfers? In essentie worden we dom gehouden, terwijl het anders kan. De bewijzen liggen voor het oprapen.
“In essentie”, zegt Taylor Gatto, “leer je op school dat je je mond moet houden en stil moet zitten. Je leert dat er heel veel regels zijn en dat je daarin geen inspraak krijgt. De leerstof wordt met behulp van einddoelen en leerplannen in de linker hersenhelft geplaatst. Het idee is dat het succesvol reproduceren van die lesstof op een examen zorgt voor een succesvol leven. Wat dat de leerlingen in een moeite ook aanleert, is hulpeloosheid. Een aangeleerde hulpeloosheid die als gevolg van conditionering ook zorgt voor reflexmatig gedrag.
Drop outs
We moeten drop-outs niet als mislukkelingen zien, we moeten ze omarmen. We zouden nieuwsgierig moeten zijn naar waarom ze afhaken, want daar kunnen we van leren. We kunnen naar hen toe gaan en vragen: “Hoe kunnen we je helpen bij je ontwikkeling in de richting die jij wilt?”
De toekomst voor het Westen zit in onderwijs dat geen drillen is. Drillen doen ze in Azië wel. Wij hebben onderwijs nodig dat stimuleert tot vrij denken. Dat kan bijvoorbeeld via het Sudbury onderwijsmodel.
Een andere goede mogelijkheid is thuisonderwijs. Ouders die de natuurlijke ontwikkeling van hun kind begeleiden met advies, kennis en praktijklessen. Dat soort onderwijs heeft de toekomst. Steeds meer Amerikanen hebben de educatie van hun kinderen zelf ter hand genomen. Ook in Nederland en België komt thuisonderwijs voor. Het kan. Neem je kinderen serieus en zie ze als jonge volwassenen.
Bron: Op school word je dom – John Taylor Gatto in Nederland. De oorspronkelijke radio-reportage verscheen in 2007 onder deze titel op de NOS radio 1.
Meer
Achter de Samenleving, De waarheid over ons onderwijssysteem met John Taylor Gatto De video waarnaar in dit artikel verwezen wordt kan je hier bekijken.
Achter de Samenleving, Het onderwijzen van blinde gehoorzaamheid
WvI, Hekel aan school, “Dan komt de politie me maar halen”
Free to learn: een docu over een school waar de kinderen vrij zijn om te doen en laten wat ze willen.
“De leerstof wordt met behulp van einddoelen en leerplannen in de linker hersenhelft geplaatst”. Ik geloof eerder in een onderwijsmethode die de samenwerking van de hersenen stimuleert in plaats van onze huidige ‘lineaire’ manier. Voor mij werkt deze lineaire manier niet, ik vind het slaapverwekkend en zo saai.
Je krijgt er niet de aandacht en stimulans en dat “duwtje in de rug” die juist zo belangrijk is!
Pingback:Luisteren naar je hart ….. terug naar je oorsprong – gestalttherapieblog
Pingback:Listen to your heart … .. back to your origins – gestalttherapieblog
“Mond houden, het staat allemaal in jullie boek.” Ook al staat het er niet in. Dat kan toch iedere werkeloze roepen? Daar heb je toch geen opleiding voor nodig? Hebben die onderwijzers wel onderwijs? Dat onderwijs slecht was ja, maar zo slecht.