Ontbossing in Zedelgem

Enige tijd geleden maakte ik een wandeling in natuurdomein Doeveren te Zedelgem welke beheerd wordt door Natuurpunt Zedelgem. Daar nam ik onderstaande foto’s. Zoals je ziet is er sprake van ontbossing.

Hun excuus zoals altijd: bosverjonging. Mijn vraag: is dat dan nodig? Wat is er verkeerd met een oerbos?

De enige reden die ik kan bedenken: GELD €€€€

Heel toevallig organiseren ze in november in hetzelfde gebied een grote bosplantactie. Ze konden evengoed die gekapte bomen laten staan. Wie hen op dat moment aan de tand wil voelen, is op die dag van harte welkom.

Natuurpunt is echter niet de enige die aan ontbossing doet. De gemeente Zedelgem is in het zelfde bedje ziek.

Enige tijd later zag ik dit hangen:

20190908_175525

“Het geld wordt opnieuw in het bos geïnvesteerd,” lezen we. Eerst zien dan geloven. Hieronder de bijgaande beelden:

Enkele vragen aan zowel Natuurpunt als Gemeente Zedelgem:

 1. Is het echt nodig om hele stukken kaal te kappen? Dit is geen bos meer. Dit is oorlogsgebied. Hier en daar een boom er van tussen halen kan ook. Op die manier heeft het bos de kans om zich te herstellen. Nu duurt het minimaal 20 tot 30 jaar.
 2. Is het echt nodig om zware machines in te zetten? Ik ben er zeker van dat ze deze vraag nog niet beantwoord hebben: welk gevolg heeft dat voor het bodemleven? Hoe lang duurt het tegen dat het bodemleven zich hersteld heeft? Om de bomen uit het bos te halen kan je ook een brabants trekpaard inzetten. Op die manier wordt het bodemleven nauwelijks verstoord.

Arnold Naessens is de bevoegde schepen in Zedelgem. Op deze website vind je zijn contactgegevens. Ik roep iedereen op om diens ongenoegen te uiten aan zijn adres.

Bovenstaande geeft duidelijk blijk van totale incompetentie en heeft niets te zien met gezond bosbeheer.

Wat vinden jullie hiervan? Laat het hieronder weten.

Vond je dit een goed artikel? Laat het even blijken door een donatie.

2 gedachten over “Ontbossing in Zedelgem

 • 9 september 2019 om 11:46
  Permalink

  Het is ook belachelijk,het is hier in Nederland ook aan de gang,overal veel bomenkap ,gezonde bomen die ze weghalen en waarom,ik weet het niet

  Beantwoorden
 • 16 april 2020 om 23:04
  Permalink

  Het verhaal van biodiversiteit is niet in 1, 2, 3 uitgelegd. Zo eenvoudig mogelijk: vb. Rododendron, prachtige bloemen, althans waar de zon eraan kan maar voor de rest geen ondergroei mogelijk, niet eetbaar voor reeën, minimum aan insecten,… . Perceel vrijgemaakt van Rododendron. Zonnedauw, Struikhei, Dophei, Groentje (een vlinder uit de familie van de Blauwtjes), vele Heidelibellen van diverse soorten, … .
  Bomen als Amerikaanse Eik in vergelijking met onze inlandse Zomer- en Wintereik gelijklopend verhaal wat aantal verschillende organismen betreft. Organismen = bio, verschillend = diversiteit.
  Of zullen we toch voor een globalisatie van onze wereld gaan?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: