Mondmaskerplicht is niet meer

Ondertussen in België.

Op 26 september (vorige week) deed ik deze voorspelling op facebook:

Tegen eind dit jaar zijn alle coronamaatregelen afgeschaft.

Enkele dagen geleden las ik dan deze tekst, eveneens op facebook:

NOTICE
En toen was het 30 september. Morgen (1 oktober) is het gedaan met de mondmaskers.
(en mocht je het jezelf afvragen: ja, onderstaande is juridisch afgecheckt en bevestigd!)
Vandaag was de laatste dag van de regering met volmachten.
Alles wat zij beslist heeft en via een ministerieel besluit bekrachtigd werd na publicatie in het Belgisch Staatsblad en eventueel in strijd was met hoger gelegen wetten was dik 6 maanden toch wettelijk en afdwingbaar (inversie van de hiërarchie van wetten; zoek het maar op).
Dat is vanaf morgen (1 oktober) dus gedaan.
De hiërarchie der wetten is terug van toepassing. Straffer nog: net als die volmachten zijn uitgedoofd, zijn al die Ministeriele Besluiten vanaf morgen ongeldig, tenzij ze herbevestigd worden door het parlement (en in de juiste plaats in de hiërarchie bekrachtigd worden). Met een pas gevormde regering zal dat allicht nog niet voor morgen zijn.
Dus: mondmaskers zijn vanaf 1 oktober 2020 terug verboden. Zie daarvoor artikel 563bis van het strafwetboek, toegevoegd door de wet van 1 juni 2011 die gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad op 13 juli 2011. De zogeheten Boerkawet.
Alle Ministeriële Besluiten die de mondmaskerplicht bevatten zijn minstens op dat punt ongeldig (maar eigenlijk algemeen, want ze waren ingevoerd door een regering met volmachten. Een tijdelijke regering met tijdelijke volmachten).
Dus alle boetes omwille van het niet dragen van een mondmasker zijn vanaf morgen ongeldig. Alle gemeentelijke bepalingen met mondmaskerplicht (winkelstraten etc) zijn ongeldig en ga zo maar door. Allemaal in strijd met Art 563bis. tenzij ineens in de grondwet zou staan dat een mondmasker dragen verplicht is, maar dat zou dan werkelijk tovenarij zijn.
Pas wel op, want iemand aanzetten tot het dragen van een mondmasker is dus vanaf 1 oktober ook strafbaar, want je zet iemand aan tot onwettelijk gedrag. Think about that for a minute!
Een winkelier/zelfstandige kan vanaf 1 oktober dus ook niet meer beboet of bestraft worden als klanten geen mondmasker dragen. Hij mag hen daartoe zelfs niet verplichten, want dan verwacht hij dat een ander onwettelijk gedrag vertoont. Het zou maar straf zijn als dat OK was.
En het gaat zelfs nog verder: iemand dwingen tot het opzetten van een mondmasker en iemand owv het niet dragen ervan toegang ergens verbieden (zeker op een openbare plaats) is zelfs een overtreding van de grondwet (vrijheid van expressie, waaronder klederdracht (ja, daar was destijds met de boerka’s ook heel wat gedoe over, maar de wet is er na lang politiek overleg doorgekomen (niet ff snel-snel door een tijdelijke regering dus, maar volgens onze democratische principes)). En de Grondwet heeft nog altijd (terug) de hoogste rang in de hiërarchie van de wetten. Het is niet voor niets De Grondwet.
Je zou nog verder kunnen gaan en iemand die een mondmasker draagt Burgerlijk kunnen arresteren (je moet er dan de politie wel meteen bijroepen). Je kan ook iemand die een ander dwingt tot onwettelijk gedrag Burgerlijk arresteren trouwens.
Zover hoeven we het voor mij niet laten komen.
Het enige wat ikzelf zal doen en persoonlijk liefst zou hebben dat we dat allemaal doen, is de wet respecteren. Zoals ik dat de voorbije 6,5 maanden gedaan heb. Ik heb steeds mijn mondmasker gedragen daar waar het wettelijk verplicht was. Ondanks al mijn weerstand. Dus ik ga gewoon door met het respecteren van de wet. Ik kan als bewuste burger niet anders doen dan iedereen op te roepen om ook de wet te respecteren.
Nee, ik zal geen burgerlijke arrestaties gaan verrichten. Ik laat wat dat betreft iedereen die om welke reden dan ook dat liefst doet gewoon in alle illegaliteit dat mondmasker dragen. Ik kan alleen maar hopen dat onze ordediensten even kordaat en correct handelen en een naleving van de wet afdwingen. Dura Lex Sed Lex (Latijns voor “De wet is hard, maar het is de wet”). Is het zo al die tijd al niet geweest? Dus gewoon door doen op dat principe geachte heren en dames van de ordediensten. Het waren moeilijke tijden voor jullie de voorbije maanden, maar gelukkig hadden jullie toen, net als nu, de wet aan jullie zijde.
Ik zal geen mondmasker meer dragen in een openbare setting, in winkelstraten, in winkels, … GEWOON OMDAT DE WET MIJ DAT VERBIEDT. En ik zal de bovenstaande uitleg geven aan iedereen die mij erop aanspreekt. Inclusief wetsdienaars.
Voel je vrij om dit bericht te delen. Ik kan alleen maar hopen dat mensen goed geïnformeerd zijn en daarnaar handelen.
En nogmaals: dit hele verhaal is juridisch afgecheckt en bevestigd.
Voor zij die nu willen schieten op me. Schiet er maar op los. Ik volg gewoon de wet. En jij?

Diezelfde dag schreef advocate Carine Knapen onderstaande op haar facebook tijdlijn:

In antwoord op alle vragen via PM en in comments, hieronder de wet van 27.03.2020 in werking getreden op 30.03.2020.

Artikel 7 : De machtiging aan de Koning verleend door deze wet, vervalt drie maanden na de inwerkingtreding van deze wet ( 1x verlengbaar met 3 maanden ). De wet is uitgedoofd op 30.09.2020.

AANVULLING :
” Conform artikel 7 kunnen de in artikel 5, § 1, 1° tot 8°, bedoelde besluiten bij wet worden bekrachtigd binnen een termijn van een jaar vanaf hun inwerkingtreding “

Dit is nog niet gebeurd (*) behalve :
– wet van 30.04.2020 inzake justitie en notariaat in het kader van Covid
– wet van 04.05.2020 opschorting van sociale verkiezingen ( verlengd bij wet van 15.07.2020 )
– wet van 07.05.2020 inzake pensioenen en aanvullende pensioenen
– wet van 20.05 inzake covid maatregelen spoorwegvervoer,
– wet van 20.05.2020 inzake maatregelen justitie in het kader van Covid,
– wet van 29.05 mbt fiscale bepalingen in het kader van Covid
– wet van 09 juni inzake uitkeringen aan tijdelijke werklozen in het kader van Covid
– wet van 15.06.2020 inzake de continuïteit van de scheepvaart in het kader van Covid
– wet van 23.06.2020 inzake de solvabiliteit van ondernemingen in het kader van Covid
– wet van 26.06.2020 ter ondersteuning van werkgevers en werknemers in het kader van Covid ( maatregelen blijven van toepassing op de werkvloer )
– wet van 03.07.2020 inzake de tenlasteneming van de kosten van dringend ziekenhuisvervoer in het kader van Covid
– wet van 15.07.2020 dringende fiscale bepalingen in het kader van Covid
– wet van 15.07.2020 dringende fiscale bepalingen
– wet van 20.07.2020 ter versterking van de staatswaarborg in het kader van Covid
– wet van 31.07.2020 dringende bepalingen inzake justitie

( * ) De nieuwe regering kan dus de MB mbt tot mondmaskerplicht, quarantaine, reisbeperkingen enz… wel nog bekrachtigen middels toekomstige wetten …

Samengevat:

Het is vanaf nu verboden om eender waar een mondmasker te dragen. Dus ook op bus of trein. Ook afstand houden is niet langer verplicht. Je mag weer mensen gaan knuffelen op straat. Het is dus weer business as usual.

Ga je hierover iets horen of zien in de lame stream media: ABSOLUUT NIET. Men wil dat de mensen er aan gewend geraken. Met de bedoeling om het mondmasker dan te vervangen door vaccins. Alleen zal dat plan nooit werkelijkheid worden.

Hieronder vind je bovenstaande tekst terug in een pdf document die je kan afdrukken en uitdelen.

pdf mondmaskerplicht is niet meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: