Moet er nog geld zijn?

Ben je de huidige manier van leven moe? Heb je lak aan banken en overheid, en alles wat er mee te maken heeft? Ben je het beu dat elke mogelijke instantie je wil controleren en gebruiken? Heb je er een hekel aan dat alles en nog wat om de haverklap kapot gaat? Besteedt je liever je tijd aan iets anders dan te moeten werken voor banken en overheden?
Geld creëert alleen nog meer geld en een hoop miserie zoals: oorlog, armoede, oplichting, hongersnood, weggesmeten voedsel, bezoek van deurwaarders, onbetaalde facturen, inbeslagname van goederen, werkloosheid, overproductie, faillissementen, corruptie, schaarsheid, enz …
Duurzaamheid en efficiëntie gaan niet samen met winst. Banken en grote ondernemingen willen koste wat het kost veel winst. De overheid wil de mensen controleren en als het even kan ook nog gebruiken en uitmelken.
Geld werd gecreëerd om de distributie van schaarse producten te vergemakkelijken. Het enige die nu schaars is, is het geld zelf. Al de rest is overvloedig aanwezig, dankzij de technologie die we vandaag hebben.
In de jaren dertig werd de eerste elektrische auto gebouwd. Hoe komt het dan dat die nu pas doorbreekt? In 1859 werd de eerste auto accu (= loodaccu) gemaakt.
In de jaren zeventig hadden we al zonnepanelen. Hoe komt het dat deze nu pas populair zijn.
In 1941 hadden we de eerste megawatt windturbine. Hoe komt het dat deze nu pas doorbreken?


Geld kan je niet opeten om daar energie uit te halen. Je kan er ook geen auto mee laten rijden.
Zonder geld en overheid gaat het ook. Tegenwoordig hebben we een overvloed aan grondstoffen, technologie, kennis en energie om alles te produceren wat we nodig hebben.
Ter info: er is een groot verschil tussen wat we nodig hebben en wat we willen.
Als je iets kan gebruiken hoef je het niet te bezitten. Een bibliotheek is daar het beste voorbeeld van. Je kan alle boeken lezen zonder ze te moeten bezitten. Zo zou het met alles moeten kunnen.
Met de huidige technologie kunnen we 80% van alle productie automatiseren.
Ik pleit voor een resource based economy in combinatie met permacultuur. Dat is met respect voor de planeet en al wat er op en in groeit en bloeit. Beslissingen kan ik best voor mezelf nemen, ik heb daar geen politiekers of bankiers voor nodig.
Hoe denk jij er over? Laat het gerust weten.

9 gedachten over “Moet er nog geld zijn?

 • 3 december 2013 om 18:15
  Permalink

  Dit doet me denken aan Fresco, Zeitgeist en Venus Project.
  Toen ik door klikte klopte dat ook! Het lijkt er op dat steeds meer mensen kennis nemen van deze denkwijze. Zelf ken ik Fresco en zijn gedachtegoed al vele jaren. Naar mijn mening zouden alle “goede” mensen dit in hun hart graag willen maar zeggen de hoofden, nee dat moeten we maar niet doen! Heel erg jammer! Beppe Grillo is een voorbeeld welke aantoont dat er best iets mogelijk is. Ooit zullen alle zeepbellen weer knallen en zal er echt iets moeten gebeuren. IJsland blijkt niet het enige land dat veranderde…
  Laten we proberen zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze ideeën van Jacques Fresco!
  Martin

  Beantwoorden
  • 7 december 2013 om 00:58
   Permalink

   De essentie is dat de mens moet zien los te komen van de angst om tekort te komen. Helaas valt er teveel geld te verdienen aan die angst …
   Het gedachtegoed van Fresco maakt wat mij betreft wel een hele goede kans.

   Beantwoorden
 • 4 december 2013 om 10:44
  Permalink

  De technologische beperkingen zijn niet volledig gerelateerd met geld. In de jaren 30 was de batterijtechnologie er niet om met electrische auto’s te rijden. En merkte men – terecht – dat de energiedensiteit van benzine of diesel veel compacter is dan batterijen. Het verbaast me nog steeds dat ‘groenen’ voor electrische wagens zijn terwijl ze iemand die zijn huis verwarmt met electrische kachels dan helemaal niet ecologisch vinden. Het plaatje klopt niet. Ook kunnen we nu pas naar Mars omdat we dat nu pas technologisch kunnen – dat heeft niks met het grote geld te maken. Zo’n idiote argumenten helpen niet om een – uiteindelijk interessant concept – te onderbouwen. Het monetair systeem zal immers opnieuw in krisis terecht komen met alle gevolgen vandien. Een nieuw monetair systeem moet – denk ik – vanuit de basisbehoeften zoals eten, huisvesting en communicatie vertrekken, want dat is ook hetgene we nodig hebben om te overleven en waarin uiteindelijk het huidige monetair systeem zal falen.

  Beantwoorden
  • 4 december 2013 om 15:33
   Permalink

   De zin over Mars heb ik bij deze vervangen door een melding over windmolens. Ondertussen heb ik ook het hele artikel gereviseerd.
   Van zodra we opnieuw beginnen met ruilhandel gaan we opnieuw uitkomen waar we vandaag zijn. Als er geld is, zal er altijd wel iemand zijn die meer wil. En is er geld of iets gelijkaardig, dan is er ook criminaliteit zoals: diefstal, oplichting, fraude, ontvoering, moord, enz.
   Geld hebben we tegenwoordig absoluut niet nodig, laat staan een overheid. Ik stel voor dat u eens deze film bekijkt.

   Beantwoorden
 • 4 december 2013 om 19:17
  Permalink

  Geld is een handig ruilmiddel om pakweg zeezout of exotische specerijen te kunnen ‘ruilen’ in een gebied waar die niet aanwezig zijn wegens bvb klimatologische redenen. M.a.w. ruilen op afstand.
  Ikzelf leef vrij sober, met permacultuurtuin, wat veel mensen vergeten is dat daar wel in gewerkt moet worden, fysieke arbeid zowel bij aanleg als onderhoud.
  Zonder geld, minder criminaliteit…? Criminaliteit is er al sinds mensenheugenis en zal waarschijnlijk nog lang blijven bestaan.
  Ik sta grotendeels achter het idee, leef er ook gedeeltelijk naar, maar denk niet dat het er in de eerste paar honderd jaar zal van komen.
  Hoop doet leven.

  Beantwoorden
  • 4 december 2013 om 19:29
   Permalink

   Het hele monetaire systeem is aan het instorten. Vermoedelijk vanaf volgend jaar zal dat in sneltempo zijn. Volgens Michael C Ruppert zal de overgangsperiode slechts 20 tot 50 jaar duren. Liever 20 jaar dan 50. Waarom? Omdat de infrastructuur na 20 jaar nog redelijk in orde zal zijn. Na 50 of zelfs 100 jaar is dat een ramp. Bekijk eens deze film.
   U stelt dat geld nog nodig zal zijn. Fout. Het enige dat tegenwoordig nog schaars is, is geld. De rest is, mits een verstandig gebruik, in overvloed aanwezig. Hoezo in overvloed, hoor ik u al denken. Absoluut. Als geld van geen tel zou zijn, dan produceren we alles zodanig dat we er geen afval aan overhouden, dat alles ook volledig recycleerbaar is én dat alles zo lang mogelijk meegaat. Dus geen GSM die maar 3 jaar meegaat, maar pakweg 10 jaar.
   En waarom eigenlijk nog prijskaartjes gebruiken? Dat is compleet verouderd. Bekijk misschien ook eens deze film.

   Beantwoorden
 • 7 december 2013 om 00:52
  Permalink

  Mijn wensdroom: het financiële stelsel is volledig vervangen door een stelsel dat is gebaseerd op optimale energieomzetting en –distributie; een OE&D-stelsel (wellicht met behulp van de Bondgrafen theorie).
  Een stelsel dat:
  > ons gericht houdt op “ervaren” (en niet meer op “vergaren”) en dus op wat de moeite waard is, in relatie tot onszelf, elkaar en onze omgeving (dieren, planten en dingen)
  > de behoefte aan (persoonlijke) ontwikkeling stimuleert
  > angst en de behoefte aan bezit en macht minimaliseert.
  Maatschappelijk
  > zal angst nooit helemaal verdwijnen en daardoor zal macht altijd een rol blijven spelen. Echter, de manifestatie van macht is in een OE&D-stelsel verschoven van bezit naar intellect. Op die manier is het dan ook mogelijk om op grote schaal, kleinschalig een optimale energieomzetting en –distributie te realiseren en beheren.
  > zullen mensen doen, aan elkaar doorgeven en vragen zonder iets terug te geven (afgezien van een oprecht “dankjewel”). Zo ontstaat een stroom van waren en diensten zonder remmende tegenstroom van materiële wederkerigheid (zoals geld).
  > zal de stroom van waren en diensten de “beloning” zijn, en tegenslag “de straf”. Ieder mens beseft dat in elke beloning een tegenslag besloten ligt en in elke tegenslag een beloning en dat ze samen één geheel vormen.
  De missie is dan de vervanging van het financiële stelsel, en dat dient te gebeuren zonder te ontaarden in een gewelddadige chaos. Puissant rijke mensen vormen hierbij een stimulans wanneer zijn hun “bezit” kunnen loslaten, of zij blijven onderdeel van het probleem. Een probleem waar wij momenteel in feite met z’n allen keihard aan mee blijven werken zolang wij denken de oplossing te vinden voor de “crisis” binnen de context van de financiële stelsels.
  Dit komt wellicht zeer dicht in de buurt van het gedachtegoed van Jacques Fresco. Toen ik deze man hoorde praten had ik een schok van herkenning. Hij was ook wakker geworden, alleen tijdens die crisis van de vorige eeuw! Dat gaf mij eigenlijk wel te denken … en toch … het is het proberen waard om dit op te schrijven en mee te werken aan wat echt de moeite waard zou kunnen zijn.
  Dat laatste is erg belangrijk en tegelijkertijd de grootste uitdaging. Ik kan mij volledig vinden in de uitspraak: “Er is een groot verschil tussen wat we nodig hebben en wat we willen”. Ik ben er niet zo van overtuigd dat wij tegenwoordig een overvloed hebben aan grondstoffen om alles te produceren wat we nodig hebben; vooral ook gegeven de enorme groei van de wereldbevolking. Ik vind dat juist daarom onze focus moet verschuiven van een stelsel dat een kunstmatige groei stimuleert naar een stelsel dat gericht is op omzetting. Die kunstmatige groei manifesteert zich namelijk niet alleen maar in bits die worden getransporteerd door SWIFT. Gedreven door die gigantische en blindelingse behoefte aan financiële groei blijft de mensheid bezig met de natuurlijke bronnen hier op aarde volledig uit te putten. Wanneer de mensheid niet oppast slaat de natuur ongemerkt ongenadig en keihard terug, want de natuur kan best verder zonder mensen …

  Beantwoorden
 • 1 januari 2014 om 22:29
  Permalink

  Feit is wel dat ons geldsysteem oorzaak is van de grootste problemen in onze maatschappij. Dat heeft Fresco goed door. Alsmede dat politiek een obsceen corrupte kaste is – getuige de bronnen hieronder.
  Zijn oplossingen voor het huidige destructieve en marktmechanisme zijn zeker inspirerend. De bankierselite zal echter niet vrijwillig het veld ruimen. De politieke kaste is gelijksoortig ongedierte.
  En dan de massa nog. Die meent werkelijk dat deze ´crisis´ iets conjunctureels is, dat een beetje symptoom bestrijden – zonder de oorzaken van de problemen besluitvaardig aan te pakken – ons oude leven van voor weer zal terugbrengen. De massa heeft geen benul van wie de huidige problemen hebben veroorzaakt, en waarom. Wat die met de wereld van plan zijn.
  Die domheid overkomen zal nog de lastigste hindernis naar een vreedzamere, leefbare toekomst blijken.
  CORPORATE FASCISM The Destruction of America’s Middle Class: http://www.youtube.com/watch?v=hTbvoiTJKIs
  Charlotte Iserbyt Societies Secrets: http://www.youtube.com/watch?v=cFQD1bAsUlw;
  Deliberate Dumbing Down of the World: http://www.youtube.com/watch?v=DDyDtYy2I0M
  John Pilger – Obama and Empire: http://www.youtube.com/watch?v=gXL998q7skI
  Dienstbereit, ARTE: http://www.zeitgeschichte-online.de/tipp/16811
  Luxembourg (and the United States of Europe) Exposed [part 3]: http://www.youtube.com/watch?v=2RocinM9v6Y
  De Daily Express van 17 juni 2007 rapporteert dat tegenstanders van de EU worden gezien als terroristen: … er zijn inmiddels geruisloos preventieve maatregelen getroffen. Eurogendfor , het Europese Gendarmeriekorps is de onlangs speciaal opgerichte internationale paramilitaire terreurpolitie die moet optreden tijdens oproer door “burgerterreur”.
  De Telegraph van 18 februari 2009, schrijft dat het Europees Parlement de blauwdruk van een Europees leger binnenkort goedkeurt
  http://odvn.wordpress.com/
  Culture In Decline – Episode 3 (HD) (by Peter Joseph):
  http://www.youtube.com/watch?v=zAmLYyM3W-0
  http://beforeitsnews.com/power-elite/2011/11/the-large-families-that-rule-the-world-1402797.html

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: