Mijn favoriete suikervervangers

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op voedzo.nl op 14 april en werd geschreven door Sharon Numan.
honingraat
De natuurlijke suikervervangers stonden vorige week opeens overal bekend als ‘net zo slecht als suiker’ vanwege de uitzending van Tros Radar. Ik heb hier al een stuk over geschreven, wat je hier terug kunt lezen. Los van deze gebeurtenis vind ik het onderwerp suikervervangers al tijden fascinerend. Of eigenlijk – hoe mensen daarmee omgaan. Het zal je niet verbazen dat het hebben van een blog als deze wel eens commentaar oplevert van verschillende groepen mensen.

Zoveel mensen, zoveel meningen

Het blijft een grappig verschijnsel. Sommigen vinden het allemaal maar extreem en onnodig en zijn van mening dat je geen leven meer hebt als je de geraffineerde suikers weg laat. Je wilt tenslotte ook genieten van het leven? Dus wat suiker kan best. Wat mensen met ‘wat suiker’ bedoelen weet ik dan natuurlijk niet, en dat maakt me ook niet zoveel uit. Dan heb je de mensen die al heel erg schrikken van een beetje rauwe honing in een recept, of dadels, of überhaupt een stuk fruit. Dat je die suikers ‘niet nodig’ hebt. Ook allemaal prima, als je ze niet nodig hebt, dan heb je ze niet nodig. Ieder z’n ding.

Mijn mening

Iedereen heeft er een mening over, de één heel goed geïnformeerd, de ander niet. De één al tientallen jaren ervaring, de ander heeft ervaring uit boeken lezen, maar nooit iets zelf geprobeerd. Op Voedzo deel ik slechts mijn mening, en dat is ook alles wat het is. Mijn mening. Op basis van mijn ervaring. Dat heb je natuurlijk al uitgebreid kunnen lezen (hier), maar kort gezegd: ieder lichaam is anders, ieder persoon is anders, iedere levensstijl is anders, etc. Iedereen heeft dus behoefte aan eigen keuzes op dit gebied. Ik gebruik natuurlijke suikervervangers, maar met mate. Ik zie het niet als iets gezonds, ik zie het als een mogelijkheid om verantwoord iets lekker te maken.
Is dat per se nodig? Nee.
Vind ik het leuk en lekker? Ja.
Heb ik er last van? Nee.
Doe ik het dus lekker af en toe? Ja.
Voor een ieder zijn de antwoorden op dit gebied anders en de uitkomst is dan dus ook anders.

Zo streng als je zelf nodig vindt

Ik maak mijn recepten niet voor mensen met diabetes of candida. Ik heb dat namelijk niet, dus ik houd ook geen rekening met deze dieeteisen. Dat vinden mensen soms vervelend, maar ik vind dat mensen moeten begrijpen dat als je een speciaal (medisch) dieet volgt, je niet kunt verwachten dat iedereen volgens jouw standaard leeft. Ik heb geen last van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel, dus ik eet ook niet alsof ik dat wel heb. Ik eet niet alsof ik diabetes heb. Ik eet niet alsof ik candida heb. Daarnaast, omdat ik daar geen last van heb, kan ik bepaalde keuzes over natuurlijke suikervervangers maken, die anderen wellicht niet kunnen maken. Mijn lichaam kan goed omgaan met een paar dadels, maar als iemand anders dat niet kan, dan eet je ze niet. Dat betekent niet dat mijn eetpatroon opeens ‘nep’ of ‘ongezond’ is. Dat betekent gewoon dat we anders eten. Laat het lekker zo zijn :)

Mijn ontdekkingsreis

Goed, ook ik ben ergens begonnen. Ik begon letterlijk met het vervangen van geraffineerde suikers door oerzoet en supermarkthoning. Dat was goedkoop. Toen ik begon was ik binnen een week van mijn heftige hoofdpijn af. Oerzoet had daar dus geen effect op, geraffineerde suiker wel. Je kunt het geheel chemisch gaan bekijken, maar dit was voor mij tastbaar en zichtbaar, dus ik beschouwde oerzoet als iets beters. Ik had tenslotte geen hoofdpijn meer. In het begin kreeg ik verder wel hoofdpijn bij elke fractie geraffineerde suiker die ik binnenkreeg. En van bananen. Dus de bananen liet ik weg. Een paar maanden later stabiliseerde dat en kon ik heus af en toe wat suiker binnen krijgen en kon ik ook weer bananen eten. Op dit punt at ik nog steeds zoveel zoet als ik voorheen deed, ik lunchte zelfs met mijn zelfgebakken muffins e.d. Ik stelde geen limiet aan rozijnen en ik deed gewoon waar ik zin in had. Ik had toen nog nooit wat gelezen over de bloedsuikerspiegel.

De reis vorderde

Ik las toch wat meer over de verschillende vervangers. Eigenlijk wilde ik toen toch de meest natuurlijke optie, dus ik liet de ‘stropen’, oerzoet en gewone honing vallen. Maismoutstroop, dadelstroop, rijststroop, etc. Dat hoefde ik niet meer. Ik koos daarvoor in de plaats voor rauwe (koudgeslingerde) honing en af en toe ahornsiroop. Maar daarnaast wilde ik vooral zoveel mogelijk gebruik maken van ‘hele’ producten, zoals gedroogd fruit en gewoon fruit. Zo begon ik te experimenteren met dadels e.d. En ja, zo is ook de brownie ontstaan. Doordat ik dit het succesvol vond voor mij, beperk ik me eigenlijk nu tot rauwe honing, ahornsiroop en het liefst gedroogd fruit & fruit. Ik vind dit de meest complete natuurlijke suikervervangers in dit geheel. Waarbij ahornsiroop er heel soms nog is vanwege de unieke smaak die ik soms in een baksel wil terug zien.

Palmsuiker

Toen ik meer las over bloedsuikerspiegel kwam ik op palmsuiker. Heel soms gebruik ik palmsuiker, omdat het gemakkelijk en snel is, en soms kan een baksel eigenlijk echt alleen met palmsuiker, vanwege de structuur en werking in een baksel. Als het echt noodzakelijk is, gebruik ik dit. Maar als het niet hoeft, dan hoeft het niet ;) Ik vind palmsuiker een betere optie dan oerzoet, het is ongeraffineerder. Palmsuiker doet, ondanks wat de lijsten op internet zeggen, mijn bloedsuikerspiegel wel schommelen. Ik zorg daarom altijd voor een goede combinatie met vetten en eiwitten, wat meestal goed geregeld is in bakprojecten ;)

Hoeveel gebruik ik van dat alles?

Ik gebruik eigenlijk heel weinig natuurlijke vervangers. Je denkt natuurlijk dat ik elke dag in de keuken sta te bakken, maar dat is niet zo ;) Eigenlijk werd dit op een gegeven moment minder en tegenwoordig heb ik er nauwelijks behoefte aan – zelfgebakken of zelfgemaakt snaaigoed. Ik pak tegenwoordig liever een stuk fruit, een avocado, een gekookt ei, of wat vijgen of dadels. Daar heb ik meestal meer zin in dan in allerlei spectaculaire baksels. Gewone maaltijden eten helpt ook. Het scheelt me tijd, geld en dat alles op natuurlijk beloop. Ik heb nooit een keuze gemaakt ‘nu ga ik minder baksels eten’ maar dat is gewoon zo gegroeid. Ik heb altijd gegeten waar ik zin in had en ook zoveel ik zin had, maar naar verloop van tijd is dat gewoon veranderd qua behoefte. Ik heb er al eens over geschreven, zie hier.

Lekker duur, al die natuurlijke vervangers!

Mensen die denken dat vervangers net zo gezond zijn als gewone suiker, vinden het grappig dat ik zoveel geld uitgeef aan een product dat in mijn ogen gezonder is, maar in hun ogen niet. Ik vind het nog grappiger, want ik weet dat ik inderdaad 15 euro betaal voor zo’n grote pot rauwe honing, waar ik vervolgens eeuwig mee doe. Maar dat is het. Kun je natuurlijk goedkoop suiker kopen, maar uiteindelijk weet ik zeker dat ik in totaal minder geld uitgeef aan zoet dan een ander. Ik gebruik het tenslotte nauwelijks.

Dus?

Ik blijf erbij. Ieder z’n eigen reis, zijn eigen ontdekkingen en keuzes maken die bij je passen. Of dit nu medisch is of niet. En die bij je budget passen, niet te vergeten, dat hoort er ook gewoon bij. Denk vooral niet dat jouw regels voor iedereen gelden, want dat is eigenlijk gewoon irritant voor ieder ander. Mensen komen er zelf wel achter, als dat nodig is.
Reageren kan hier.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: