De 5 stappen van verval en hoe overleven we ze?


Deze pagina zal regelmatig worden bijgewerkt. Laatste update: 8 september 2015

Onderstaande fases kunnen alles bij elkaar 20 tot 100 jaar duren. Beter 20 jaar dan 100 jaar.

De financiële crisis (fase 1) is voorbij met de gekende gevolgen:
Het beste voorbeeld van financieel verval is Ijsland in 2008.
De overheden zitten tot aan hun oren in de schulden.
Veel grote banken hebben moeite om te overleven.
Leningen zijn schaarser dan voordien.

Fase 2: Het economische verval: (is al aan de gang sinds 2009 volgens wijlen Michael C Ruppert)
Update: Ondertussen zouden er maatregelen genomen zijn om al het onderstaande te vermijden. We sluiten dit scenario echter nog niet helemaal uit.

Wat we nu zien is slecht het begin. Het ergste moet nog komen. Volgens vele economen in de herfst van 2015.
Welke zijn de mogelijke symptomen?
Stijgende faillissements- en werkloosheidscijfers,
Grote bedrijven ontplooien criminele activiteiten zoals corruptie, oplichting, omkoping, e.d.
welig tierende corruptie,
wetgeving faalt,
Hier en daar zal je minder gevulde rekken tegenkomen in voedingswinkels. Dit is een kwestie van weken of hooguit maanden.
Na enkele weken zal je niet meer kunnen tanken wegens gebrek aan olie.
In de eerste maanden kunnen miljoenen mensen sterven van de honger en evt kou.


Hoe kunnen we dit voorkomen?

Bestel het boek: “Five stages of collapse” van Dmitry Orlov, ISBN 978086571367
Op diezelfde website kan je ook de volledige Engelstalige uitleg lezen.

Om te beginnen: Ga niet allemaal gelijktijdig als een gek voedsel gaan hamsteren. Geef de winkelier of de landbouwer de tijd, kans en mogelijkheid om alles bij elkaar te krijgen. Wat je zeker niet mag doen is zijn winkel of boerderij in puin slaan. Je zal die nog nodig hebben. Vermoedelijk voor nog vele jaren of zelfs decennia.
Aan de winkelier en landbouwers geef ik deze raad mee: Word je niet betaald, maak er dan geen spel van. Geld is nu het minste van je zorgen. Zorg wel voor genoeg voedsel, genoeg tot aan de eerstvolgende oogst.

Ben je landbouwer en/of heb je een tuin?
In eerste instantie: raap alle voedsel bijeen en bezorg het aan de lokale voedingswinkel.
Nadien: Diversifieer. Laat het kweken van dieren voor wat het is en schakel over op plantaardig voedsel zoals: graan, noten, veel groenten en fruit en ook hennep. Dat laatste dient dan voor kledij, schoenen, meubels en vele meer. Zorg ook voor geneeskrachtige kruiden. En vooral: verwerk alles ter plaatste en bied alles lokaal aan. Desnoods gratis. Ga er niet mee naar de veiling, want wie weet waar het dan terecht komt. Produceer kaas, roomboter, yoghurt, vruchtensappen, brood, enz. Dat kan allemaal op plantaardige basis. En vooral, doe aan PERMACULTUUR.
Werk desnoods samen met ander collega’s uit de buurt.
Heb je een tractor die draait op stookolie of diesel? Bouw ze om zodanig dat die rijdt op water. Ook hier kan je samenwerken met collega’s. Of schakel over op permacultuur. Google eens naar Geoff Lawton. Hij is een autoriteit op het gebied van permacultuur.
Plaats genoeg vrije energie (bijv een magneetmotor) om in al uw energiebehoeften te voorzien. Gebruik gezuiverd regenwater ipv leidingwater. Met de nodige filters is dat perfect doenbaar.
Vergeet niet: om dieren te kweken heb je ook voedsel nodig. Dus kweek er niet te veel van. Of zelfs geen.
Nog dit: we gooien niet graag eten weg, dat is een verspilling van grondstoffen en energie. Heb je eten over? Geef het dan aan hen die het nodig hebben.

Ben je ingenieur of een handige harry?
Produceer dan dingen die in het dagelijkse leven bruikbaar zijn. Zorg er voor dat deze zo duurzaam en efficiënt als technologisch mogelijk gemaakt zijn. Een 3D-printer kan daarvoor handig zijn. Zowel kleding en voedsel zal ter plaatste moeten geproduceerd worden. Vergeet de export. Denk eerst aan de plaatselijke bevolking.
Wie een atelier heeft (bv schoenmaker, kleermaker, horlogemaker, technicus, fietsenmaker, enz): verwacht u aan een overvloed aan werk. Zorg dat je op het gebied van energie en water zelfvoorzienend bent.

Woon je in een alleenstaand huis of een rijhuis?
Zorg voor vrije energie (pdf-plannen (nog niet uitgetest)) en stuur de overschot naar uw buren. Plaats de nodige filters zodat het regenwater gezuiverd kan worden. Zorg ook voor een regenwaterput. Meer info over natuurlijke regenwaterzuivering vind je hier. Wie een tuin heeft: installeer ook een extra watertank om uw tuin van het nodige water te voorzien in de zomer. Kweek zelf zoveel mogelijk groenten en fruit. En ontkoppel uw huis van alle mogelijk leidingen: elektriciteit, water, gas. Zorg er voor dat je geen externe energie meer nodig hebt.
Heb je enkel een GSM? Neem er nog een vaste lijn bij. Onderbrekingen van het mobiel telefoonverkeer kunnen voorkomen.
Schulden bij de bank: niet afbetalen. Bij een grote bank-run doen de banken een beroep op zij die geld op hun spaarrekening hebben. Dat wordt een bail-in genoemd. Haal al je geld in schijven van je rekening af nog voor de pleuris uitbreekt. Van Martin Armstrong krijgen we de goede raad om cash geld in huis te hebben om één tot zelfs drie maanden te kunnen overleven. Niet zozeer om huur en andere rekeningen te betalen, maar vooral om voedsel, kledij, brandstof en andere levensnoodzakelijke dingen aan te schaffen.
Tot slot: ken uw buren! Weet wat ze kunnen, zorg er voor dat je weet waar je wat kunt krijgen.

Ben je van plan om een huis te kopen of te bouwen met een lening: NIET DOEN! Heeft geen zin. Je hebt andere dingen aan je hoofd.
Heb je effecten? Verkoop ze. Koop vastgoed (zonder lening) of fysiek goud of zilver. Dat doe je best bij je plaatselijke juwelier. Bij een bank duurt het te lang. Wacht hier niet mee tot de prijzen stijgen. (zal niet meer lang duren.)
En sla ook het nodige onbederfbaar voedsel in. Genoeg om een paar maand te kunnen overleven. Begin er vandaag mee.

Heb je een (elektrische) auto? Deel deze dan met anderen.
Verplaats je zoveel mogelijk met de fiets of te voet.

Ben je rijk? (= meer dan 500 000€) Toon dan je goed hart en geef het dan bij voorkeur aan iemand die schulden heeft. Hij of zij zal je dankbaar zijn. Vergeet niet wat in Cyprus gebeurt is met iedereen die meer had dan 100 000€. En lees ook even dit artikel.
Heb je nog geld over? Help dan de gemeente om hun wegeninfrastructuur te onderhouden.

Ben je in jouw gemeente de eerste die dit leest, zorg dat de bevolking op de hoogte is. Wie voorbereid is of weet wat er komen zal, gaat niet zo snel panikeren.
Op de nationale, regionale en provinciale politiek moet je niet rekenen. Vooral omdat zij de pionnen zijn van degene die dit alles gepland hebben.

Rob Brekel schreef op 6 mei 2014 het volgende:
“Via deze weg wil ik jullie aanraden om een voorraad aan levensmiddelen in huis te nemen, voor het moment dat je niets kunt kopen omdat het geheel monetair systeem spoedig in elkaar zal storten.

Dan zijn de Dollar en de Euro waardeloos omdat er geen tegenwaarde garant staat voor deze munten.

Door de bewust gecreëerde crisis door de VS en de EU in Oekraïne, en alle leugens en sancties tegen Putin zal deze een tegen maatregel nemen.

Hij zal met al zijn staats obligaties van de VS en de EU de markt overspoelen, waardoor er een hyperinflatie zal ontstaan, dan zal voedsel onbetaalbaar worden in deze periode, en niet iedereen wil een winkel gaan plunderen als de totale chaos uit breekt.

Koop:
blikfruit,
potgroente die lang houdbaar zijn,
crackers en knäckebröd, 
Jam en ander broodbeleg, 
Bloem en gist, 
langer houdbare melk, 
Kruiden en specerijen, 
Aardappelen, 
pasta, 
rijst, 
Water en overige drank.”

Fase 3: Het politieke verval
Wat kan er instorten:
wetgeving en ordehandhaving, sociale zekerheid, energievoorziening en andere infrastructuur (incl gezondheidszorg, onderwijs, watervoorziening, hulpdiensten en het internet), hogere overheden
Beste voorbeeld: Afghanistan en Pakistan
Mogelijke symptomen:
Vooral de hogere overheden gaan hun boekje te buiten gaan.
Sociale onrusten, opstanden, betogingen, e.d.
een overheid die totalitair wordt
Meer arrestaties van onschuldige mensen (zondebokken), vooral door federale (= nationale) politie en leger.
Oorlog en despotisme

De lokale besturen hebben hier een cruciale rol te vervullen.
Een goede raad: Help de bevolking waar nodig. Veeg desnoods een hoop regels opgelegd door een hogere overheid aan uw laars.
Licht uw bevolking nu reeds in over wat er op hen kan af komen zodanig dat men voorbereid is. Ik kan u daarbij helpen.
Wat je ook doet, arresteer niemand. Dat maakt het alleen maar erger. En je wint er niets mee. Sta dus aan de kant van de mensen.
Heb je investeringen gepland andere dan weginfrastructuur of algemene voorzieningen zoals voedsel, brandweer of logistiek? Schrap die. In de eerste 10 à 20 jaar zal je ze toch niet nodig hebben. Ga net als de bevolking van het energie net af. Produceer die zelf met zon en wind maar vooral met vrije energie, ook voor openbare verlichting. En zuiver het regenwater zodanig dat het drinkbaar is. En bouw uw brandweerwagens om tot minstens hybride voertuigen.
Vergeet niet: van de hogere overheid zal u alleen maar miserie hebben.

Tot hier alles waar je iets kunt aan doen of waar je je kan op voorbereiden.

De 4de en 5de fase: Sociaal verval en desintegratie van de maatschappij (wil je echt niet meemaken)

Wat stort er in:
gemeenschap: sociale instellingen (denk aan OCMW), vertrouwen, sociale cohesie, geloof, samenwerking; en dan de menselijkheid, vriendelijkheid en medelijden
Beste voorbeeld: Ik tribe uit Oost-Afrika

Mogelijke symptomen:
permanente vluchtelingen kampen, desintegratie van gezondheidszorg en afvalverwerking, endemische ziektes, vervreemding, anomie, geweld bekampen met geweld, helden verering, persoonlijke desintegratie
Kortom: een humanitaire instorting.

Wat kan je er aan doen: weinig of niets.

Dit alles kan leiden tot een drastische inkrimping van de wereldbevolking. Van de huidige 7 miljard tot misschien zelfs 2 miljard of nog minder. Vooral de westerse landen zullen er onder te leiden hebben.

4 Comments on “De 5 stappen van verval en hoe overleven we ze?

 1. Alles wat u beschrijft is gaande en moet gebeuren, is niet tegen te houden.

  Like

 2. Wat u zo mooi beschrijft is inderdaad wat we mogen verwachten.

  De wil en het karakter van machten die de aarde en haar bevolkingen aan zich onderwerpen tekenen zich af, en tonen in toenemende mate hun ware gezicht en aard.

  Ik denk, als je dit alles zou overleven, je uiteindelijk zou overblijven onder de macht van met hen die deze Chaos zelf in werking gezet hebben.

  Mars:

  Zegt dat dit onontkoombaar is, dat denk ik ook, ik zie het als een kosmisch proces dat zich voltrekt onder alle staten van bewustzijn.

  Like

 3. Inderdaad ik geloof zeker dat dit ons staat te wachten, geloof ook dat we meer en meer zullen bijgestaan worden door onverwachte toevalligheden. Alle individuen die tot nog toe alleen gestaan hebben, alleen gevochten hebben gaan vanaf heden stilaan samenwerken, samenkomen en alleen liefde en kracht zal ons naar de oplossing leiden. Go with the flow en laat je niet afleiden. We gaan stilaan naar een betere tijd… waar alles wat op macht gebaseerd is zal falen.

  Like

 4. Maak een noodvoorziening-kit. Of maw survival-kit. Het moet compact zijn, gemakkelijk voor te kunnen reizen. Denk aan een situatie waarbij je 10 minuten tijd krijgt om te evacueren. Wat ga je mee nemen?

  Like

%d bloggers liken dit: