Hoe kun je je voorbereiden op een onzekere periode?

Oorspronkelijk verschenen op infowars.com en vertaald en bewerkt door de redactie van Niburu.co

We hebben allemaal ergens in ons achterhoofd dat het misschien wel allemaal mee zal vallen met die onheilspellende voorspellingen over de economie, die door talloze experts wordt gedaan.
Wat doen we als die toch gelijk krijgen?
Een van die deskundigen die niet veel goeds voorspelt voor de herfst van dit jaar is de econoom Martin Armstrong. Hij staat erom bekend dat diverse van zijn voorspellingen exact zijn uitgekomen. Een aantal zoals die van het ineenstorten van de Japanse financiële markten en de verwoesting van de Russische economie, waren tot bijna op de dag nauwkeurig.
Nu komt Armstrong met de volgende voorspelling en dat is dat er in de herfst van dit jaar een “belangrijk keerpunt” zal komen in de wereldeconomie. Hij roept nog net niet dat de hele boel in elkaar zal storten, maar het scheelt niet veel.
Hij onderbouwt dit ook door middel van artikelen zoals deze.
Als dat allemaal zo is, wat kunnen wij er dan aan doen? Hoe kunnen wij ons daarop voorbereiden?
Volgens Armstrong moeten wij ervoor zorgen dat wij in ieder geval voldoende contant geld in huis hebben om een tijdje te kunnen overleven, voor het geval wij hier hetzelfde met banken meemaken als dat de Grieken onlangs deden. De filialen deden simpelweg de deuren dicht voor klanten.
“Er is geen enkel financieel instituut veilig voor consumenten. Zelfs de kluisjes die je huurt bij een bank niet. Ze kunnen misschien de inhoud niet in beslag nemen, maar je wel de toegang beletten.
Het plan B wat je eigenlijk zou moeten hebben, is voldoende contant geld om het tenminste één maand, maar liever drie maanden, te kunnen uitzingen. Dan bedoelt Armstrong leefgeld, niet dat wat je nodig hebt om je rekeningen te betalen. “Echt” geld, wat je alleen gebruikt om voedsel en andere elementaire levensbehoeften te kopen.
De afgelopen jaren zijn er al veel mensen geweest die gouden of zilveren munten hebben gekocht. Die zijn in een noodgeval zoals hierboven beschreven niet echt handig. Deze investeringen zijn ook primair bedoeld om een bepaald bezit te conserveren en niet om plotsklaps ingezet te worden om primaire levensbehoeften te kopen, hiervoor heb je echt contant geld nodig.
Je kunt met dit soort munten niet betalen bij de plaatselijke supermarkt waar ze je wezenloos aan zullen kijken en Euro’s eisen als betaalmiddel. Goud en zilver zal in de nabije toekomst veel gebruikt gaan worden voor ruilhandel en zal volgens Armstrong een soort ondergrondse economie gaan vormen.
Bedenk ook dat contant geld heel goed van pas komt bij computer en/of elektriciteitsstoringen waarbij je tijdelijk geen toegang meer hebt tot je banksaldo. In dat soort situaties bieden ook credit cards geen uitkomst want die werken ook niet meer.”
Tot zover Martin Armstrong.
De gedachte dat er bij ons nooit iets zou kunnen gebeuren omdat wij onze zaakjes goed voor elkaar hebben, is misplaats. Wij denken dat wij tenslotte geen Grieken zijn.
Wanneer echter mensen zoals Armstrong gelijk krijgen en er komt in de herfst een wereldwijd keerpunt dan zullen ook wij daar niet aan ontsnappen.
Dan bestaat er een gerede kans dat ons land, net als Griekenland, beperkingen gaat opleggen aan hoeveel geld je per dag mag opnemen. Dan zul je ook hier lange rijen voor de geldautomaten zien staan, net zoals in Griekenland.
Voor de ingewijden is het zo langzamerhand duidelijk dat er iets goed mis is met de financiële markten. Zo hebben we de afgelopen week kunnen zien dat een land als China massaal hun Amerikaanse staatsobligaties dumpt en zijn veel van de tekenen die we net voor de laatste financiële crisis zagen, opnieuw aanwezig.
Zoals de prijs van grondstoffen die op het laagste punt staat van de afgelopen 13 jaar. Iets dat ook gebeurde net voor de vorige crisis. Een ander teken is het krimpen van de wereldhandel, een fenomeen dat we ook niet hebben gezien sinds de laatste crisis.
Mensen zoals Armstrong die begrijpen hoe het systeem werkt, kunnen zien aankomen dat het mis zal gaan, maar wat ze niet kunnen voorspellen, is hoe het daarna zal verlopen.
Dat is iets wat eigenlijk niemand kan. Juist daarom moet je in principe voorbereid zijn op een fiks aantal mogelijke scenario’s.
Intussen maakten we de zwaarste zomerstorm ooit mee en wie weet wat deze herfst nog zal gaan brengen in die zin. Er zijn veel tekenen dat er veranderingen plaats zullen vinden en een gewaarschuwd mens…
Aanvulling:
Lees ook eens wat ik 2 jaar geleden schreef op deze pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: