Het vitamine D debacle (en waarom zon niet slecht is!)

Geschreven op 6 mei 2012 door Petra

Al jaren zijn we verkeerd geïnformeerd door deskundigen, de cosmetica-industrie en de media. De zon werd in de ban gedaan. Zij verspreidden het bericht dat zonnestralen schadelijk zijn, dit om ons te laten geloven dat we nooit in de zon mochten zonder zonnebrandcrème!
Baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat het smeren van zonnebrandcrème het vermogen van het lichaam om vitamine D te produceren sterk beperkt. Tegenwoordig adviseren veel deskundigen om je dagelijks beperkt aan de zon bloot te stellen zónder zonnebrandcreme. Echter, de meeste mensen hebben juist het probleem dat ze sowieso niet genoeg tijd buiten kunnen doorbrengen.
De zon zorgt er dus voor dat we vitamine D binnen krijgen. Waarom is vitamine D zo belangrijk? Naast het ondersteunen van sterke botten en spieren, zorgt vitamine D voor een gezond immuunsysteem en actieve hersenen. Uit onderzoek blijkt dat een optimale vitamine D-spiegel je kan helpen om een breed scala aan chronische gezondheidsproblemen te voorkomen en om langer en gezonder te leven.
Het ongelukkige feit is echter dat de meesten van ons kritisch lage niveaus van vitamine D bezitten, dit als gevolg van dat we niet genoeg tijd doorbrengen in de zon. En als we naar buiten gaan, dan “beschermen” we ons voor de verwoestingen van de zon.
Heel veel mensen hebben een vitamine D tekort.
Ondanks het groeiend bewustzijn van het belang van vitamine D, schatten deskundigen in dat tot 75% van alle volwassenen een te laag in vitamine D gehalte hebben. Het probleem is dat de meeste mensen ten onrechte denken dat hun vitamine D-niveaus prima zijn. Het feit is dat als je geen maatregelen neemt om je vitamine D op peil te houden, je waarschijnlijk een tekort hebt.
Waarom gaat het om zoveel mensen?
Vitamine D tekort is uitgegroeid tot een wereldwijde epidemie om een eenvoudige reden: mensen worden niet genoeg aan de zon blootgesteld. Helaas brengen de meesten van ons dagen opgesloten door in gebouwen, terwijl onze lichamen zijn ontworpen om de meeste tijd buiten door te brengen. Ultraviolette stralen kunnen niet door glas heendringen, dus als je in een auto of in een zonnige kamer bent, produceert je lichaam geen vitamine D.
Daarnaast wordt de productie van vitamine D minder efficiënt met het ouder worden. Dat betekent dat een groeiend aantal oudere mensen met een ernstig tekort leven.
Wat zijn de tekenen van een tekort?
Een Vitamine D-tekort uit zich niet direct in symptomen. Maar als dit tekort doorgezet wordt, veroorzaakt het vaak depressie, concentratieproblemen, chronische pijn of pijntjes, breekbare botten en een zwak immuunsysteem. Nog  verontrustender is dat studies hebben aangetoond dat een lage vitamine D-spiegel in verband staat met een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen die kunnen resulteren in een voortijdige dood. En helaas krijgen dan veel mensen een cocktail van farmaceutische geneesmiddelen toegediend om deze klachten weer te behandelen, terwijl het om een vitamine tekort gaat.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je beschermd bent.
Er zijn slechts twee manieren om de vitamine D binnen te krijgen: blootstelling aan de zon en vitamine D-suppletie. Je haalt vitamine D niet uit voedsel, ondanks wat de zuivelindustrie ons zou willen doen geloven, toegevoegde vitaminen zijn in bijna alle gevallen ontoereikend.
Dus voor de meeste mensen is een vitamine D supplement een must, tenzij je toevallig veel buiten werkt. Je kunt je vitamine D-spiegel laten testen door een arts, maar je hoeft niet perse te wachten om te beginnen met het verhogen van je niveau. Van vitamine D is bekend dat het een van de minst giftige stoffen is, daarom neem je er nooit teveel van. Kortom: beter teveel dan te weinig.
Let op, kies wel de goede vitamine D!
Het kan zijn dat uw arts vitamine D2 aanbeveelt, dat is de synthetische vorm van vitamine D. Waarom wordt dit vaak aanbevolen? Omdat de farmaceutische bedrijven natuurlijke stoffen niet kunnen patenteren. Dus om geld te verdienen produceren ze synthetische versies – zelfs als ze bewezen minder effectief zijn dan de natuurlijke versies. Je dokter stuurt je waarschijnlijk niet naar een natuurvoedingswinkel voor supplementen, maar zal je een recept voorschrijven met de synthetische D2 versie. Hiervan is dus aangetoond dat het slecht wordt opgenomen en minder effectief is dan de natuurlijke vorm. Een betere optie is om vitamine D3 (ook bekend als cholecalciferol) te kopen.
Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamine D neemt.
De meeste mensen die vitamine D innemen, nemen te weinig in. Dit omdat de huidige Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is vastgesteld op slechts 600 IE. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat dit jammerlijk ontoereikend is. Ondanks pleidooien van de wetenschappelijke gemeenschap, weigert de regering hardnekkig om de ADH te verhogen. De reden hiervoor is onbekend, maar veel mensen denken dat de sterke invloed van de voedings- en farmaceutische industrie lobby’s een rol speelt.
Volgens Dr John Cannell, directeur van de non-profit Raad van Vitamine D, moeten gezonde volwassenen 5.000 IE vitamine D3 per dag nemen om een tekort te voorkomen en een goede gezondheid te bereiken.
Vitamine D werkt niet alleen op zichzelf.
Ik hoop dat ik duidelijk gemaakt heb waarom het van cruciaal belang is om extra vitamine D3 in te nemen. Maar het is even belangrijk om de voedingstoffen binnen te krijgen die samenwerken met vitamine D. Op basis van het meest recente onderzoek, zijn hier de belangrijkste samenwerkers van vitamine D:

 • Magnesium: is betrokken bij elke fase van vitamine D-metabolisme. In voldoende hoeveelheden aanwezig zorgt Magnesium voor een goede benutting van vitamine D.
 • Zink: elke vitamine D receptor heeft een zink molecuul nodig om vitamine D te kunnen ontvangen. Zonder zink wordt vitamine D niet goed opgenomen.
 • Boron: is noodzakelijk voor snelle actie van vitamine D op de celwand. Boron zit in wortelen, peren, appels, druiven, noten en granen.
 • Vitamine C: vitamine C en D werken nauw met elkaar samen om het immuunsysteem te versterken, maar ook om het algehele niveau van antioxidanten te stimuleren.
 • Vitamine K2: zorgt er samen met vitamine D voor dat calcium wordt opgeslagen in de botten en niet op de wanden van de bloedvaten.

Bron: Live in the Now
Wil je meer kennis opdoen over dit onderwerp?  In Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van vitamine D.

 • Op de relatie met onder meer osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten.
 • Op de juiste dagdosis om het risicio op deze aandoeningen te verkleinen.
 • Op de vermeende ‘toxiciteit’ van vitamine D.
 • En op de manier waarop de farmaceutische industrie de aandacht probeert af te leiden van vitamine D, omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is moderne ziekten te behandelen met medicijnen dan ze te voorkomen met voedingsstoffen.

In dit boek sluit Schuitemaker zich volledig aan bij de nieuwe aanbeveling van een groep internationale experts met grote faam op het gebied van vitamine D.
De redactie: De Amerikaanse schrijver van dit stuk promoot via deze link een superieur vitamine D supplement.  Op de Nederlandse markt zijn ook goede supplementen te vinden. Doe zelf uw onderzoek. Vitamine D is ook vaak te verkrijgen als Cod Oil (kabeljauwolie) let er dan op of de olie niet verontreinigd is. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het merk Solgar.nl de goede vitamine D verkoopt.
Aanvulling 31-10-2012
Een oplettende lezer wist te melden dat D3 een dierlijk cholecalciferol is en dat D2 een plantaardig ergocalciferol is en daarom prima voor vegan en vegetariër. Zie hier meer over vitamine D.

Een gedachte over “Het vitamine D debacle (en waarom zon niet slecht is!)

 • 9 september 2014 om 22:25
  Permalink

  Bedankt! Ik ben zo tegen alle pillenslikkerij, voor mezelf en ook voor mijn dochter van 2. Maar de vitamine D gaan we nu dan toch maar extra innemen (ookal zijn we vrij veel buiten – zonder zonnebrand!)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: