Het onderwijs houdt je dom!

Als je het woord “onderwijs” uit elkaar haalt, dan heb je “onder” en “wijs”. Onder de wijsheid dus. Op school leer dus niet zoveel als je misschien wel zou willen. Ook de media draagt zijn steentje bij.  Tijdens de afgelopen 12 maanden heb ik meer geleerd dan alle voorgaande 36,5 jaren samen. Gewoon door geen TV, radio, kranten of tijdschriften te bekijken of beluisteren.
Om de titel van dit artikel kracht bij te zetten kan je hieronder 3 videos bekijken.
We beginnen met Jef Staes:

Een lezing van Kevin Robinson over het onderwijs, ondersteund door een animatie. Het filmpje maakt duidelijk dat huidige onderwijssystemen fundamenteel verouderd zijn en dat ze zijn toegespitst op de kapitalistische belangen van de controleurs.

Dit is een voorbeeld van hoe het beter kan. Documentaire over een vrije school zonder klassen, verplichte lessen, toetsen of huiswerk, en waar regels over het algemeen vermeden worden. Leerlingen lossen zelf hun onderlinge problemen op, en verzinnen zelf wat ze willen leren. Leraren staan op gelijke voet met de kinderen, en dwingen hen nooit om iets te doen of ergens te zijn. Door leerlingen vrij te laten, leren zij sneller hun potentie te realiseren.

 

4 gedachten over “Het onderwijs houdt je dom!

 • 12 september 2014 om 15:02
  Permalink

  Zolang jullie (tot zelfs in jullie ’titel’ toe) blijven ontkennen dat ‘media’ het meervoud is van ‘medium’ neem ik jullie artikels met een dikke korrel zout… en wens ik deze blog zéker niet te volgen!

  Beantwoorden
  • 12 september 2014 om 15:28
   Permalink

   Ik heb nog nooit beweerd dat media niet het meervoud zou zijn van medium. Waar haal je dit trouwens?

   Beantwoorden
  • 27 september 2014 om 22:51
   Permalink

   Ja, scholen houden ons dom, deze webpagina maakt het er niet beter op, Ann.

   Beantwoorden
 • 27 september 2014 om 22:15
  Permalink

  “Ook de media draagt zijn steentje bij.” Dit is een zin die niet klopt als “media” wordt gebruikt. Wat dacht je van “dragen hun steentje bij”. Lagere school.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: