Geschiedenis herhaalt zich: de 14de eeuwse crisis in vergelijking met nu

Onderstaand artikel werd geschreven door Nathalie Schatteman
Haar bronnen: Wikipedia en David Meyer
Stap 1: Het verval begint.
Meyer
Alles is goed en de economie floreert. De levensstandaard die mensen hebben bereikt ligt heel hoog. Dit is zoals het zou moeten zijn. Goederen zijn goedkoop en meteen beschikbaar. Alles is in overvloed. Winkels zijn gevuld met goederen klaar om gekocht te worden. Algemeen genomen is het leven goed. De werkstructuur is solide en werkt naar behoren. Hoewel, het idee dat iedereen het recht heeft op wat anderen verdienen begint de samenleving binnen te sluipen. Herverdeling van de welvaart wordt geïmplementeerd in het nieuwe idee van eerlijkheid en gelijkheid. Deze nieuwe politieke doelen zorgen voor een vermindering van productiviteit en zorgen voor een afhankelijkheid van mensen van de staat. Dit vertaalt zich in werkloosheidsuitkeringen en gesubsidieerde jobs.
Wiki: 14e eeuwse crisis
Volgens sommige historici, vindt het moderne kapitalistisch systeem zijn oorsprong in de crisis van de 14e eeuw. De landeigenaars hadden uiteindelijk een systeem bedacht dat ze geen werknemers meer hadden, maar lijfeigenen. Deze mensen kregen geen geld uitbetaald, maar mochten op het land verblijven en dit bewerken. Dit gaf een gevoel van veiligheid en zekerheid omdat er op dat moment veel criminaliteit en oorlogen heersten.
Stap 2 : Het hellend vlak
Meyer
De economie gaat stilaan achteruit. De werkloosheid stijgt en steeds meer mensen krijgen een overheidsuitkering. Mensen worden betaald om niet te werken. De overheidsuitgaven stijgen drastisch. De prijzen van goud, zilver en andere edelmetalen stijgen ongehoord. De inflatie bereikt een vreselijk hoog niveau.
Wiki : 14e eeuw
De lijfeigenen werden gedwongen om te produceren voor de landheren. Op deze manier hadden ze geen interesse in innovatie omdat ze enkel nog hun eigen gezin wilden ondersteunen. Door deze desinteresse hadden lijfeigenen ook geen oog voor elkaar en zeker niet voor een samenwerking met elkaar. Iedereen was heel erg druk bezig met het onderhoud voor zichzelf en het beschermen van zijn eigen gezin. De buitenwereld wordt grimmiger, de mensen kunnen bij elkaar niet meer terecht.
Stap 3 : Het wordt enkel erger

Meyer
De totale ineenstorting van de economie begint stilaan in te treden, na een langdurige inflatie. De overheid beheerst de prijzen en er is wereldwijd een tekort aan essentiële goederen. Huizen worden door de overheid aangeslagen en staan leeg. De middenklasse wijken beginnen te vervallen tot sloppenwijken. De overheid begint met het drukken van geld om zijn eigen rekeningen en om de ondersteuning van miljoenen mensen aan overheidssteun te bekostigen. De inflatie wordt steeds groter en de werkloosheid stijgt tot meer dan 25 %. Banken en bedrijven hanteren steeds hogere tarieven terwijl niemand nog geld blijkt te hebben. Veel mensen zijn dakloos en de vakbonden zetten aan tot stakingen en rellen. Overheidsdiensten worden onbetrouwbaar en de lokale en nationale infrastructuur is in verval. De regering begint met inbeslagname van wapens en zorgen voor boetes voor gezagstrouwe burgers. Geweld is overal en steden en stedelijke gebieden worden zeer gevaarlijke plaatsen om te wonen.
Wiki: 14e eeuwse crisis
In deze periode gingen de landeigenaars ervan uit dat ze continu in voldoende voedsel werden voorzien door de lijfeigenen. Door het uitblijven van concurrentiedruk, waren de landheren ook niet van plan om te innoveren in nieuwe werkmethodes of een beter leven voor de lijfeigenen. De landheren breidden hun macht en rijkdom uit door te investeren in militaire middelen en door allianties te smeden met andere landheren om zoveel mogelijk winst uit de situatie te halen. Een daling van de landbouwproductie was een gevolg van deze techniek, en daardoor moesten de lijfeigenen hun eerbetoon voor hun landheer bewijzen door te betalen voor zijn uitgaven voor militaire doeleinden. Of de lijfeigenen werden opgevorderd om de landheren hun strijd te voeren.
De lijfeigenen en de rest van de bevolking lijdt honger, terwijl de landheren altijd maar meer in luxe konden vertoeven en extravagant met voedsel omgingen tegenover elkaar. Dit is een periode geweest van uitzinnige buffetten terwijl de bevolking verhongert.
Uiteindelijk komen veel lijfeigenen in opstand. Velen verhuisden naar de steden, een aantal kocht grond van de landheren of gingen gunstige contracten aan met de landheren om de grond te huren.
Stap 4 : De strijd om macht

Meyer
Een totale ineenstorting van het systeem na stap 3. De middenklasse heeft bijna alles verloren en de buurten zijn door vandalen afgebroken. Er is een strijd voor voedsel en de winkels kunnen de vraag niet meer aan. Winkels worden leeggeroofd. De overheid zal alles doen om de economie te blijven controleren. Rantsoenen, eten en olie worden duur verkocht en mensen staan in rijen aan te schuiven om deze te kunnen kopen. Er is geen sprake meer van een sociaal stelsel of werken. Ineens kom je tot de conclusie dat je in een derde wereld land leeft.
Wiki: 14e eeuwse crisis
De crisis in de 14e eeuw heeft zware gevolgen gehad voor de bevolking. De lijfeigenen mochten niet zelf innoveren voor het kweken van gewassen, en waren niet meer voorzien op veranderende omstandigheden. Door de technologische beperking en dan een periode van slecht weer, ontstond de Grote Hongersnood. Een groot deel van de bevolking stierf door honger. Daarnaast, door slechte gezondheid en slecht onderhoud kon de Zwarte Dood gemakkelijk intreden. Dit eiste nogmaals een crash, maar deze keer in het bevolkingsaantal. Hierdoor daalde de productie nogmaals en ontstond er voor iedereen een zwaar tekort aan voedsel. De landheren begonnen oorlogen om land dat vruchtbaar was.
Stap 5: vrijheid staat op het spel

Meyer
De overheid neemt het totaal over. Teveel voedsel in huis hebben wordt een misdaad. Rechten worden afgenomen en de bevolking komt meer en meer in opstand tegen de overheid. Het afnemen van vrijheden wordt verkocht onder de noemer ‘voor uw veiligheid’. Terrorisme en oorlog moet voor afleiding zorgen voor interne problematiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: