EU wil uw kluizen kraken

Onderstaand artikel werd geschreven door  | 4 april 2014
Geheim document: Brussel is van plan om alle kluisjes te openen met geweld deze zomer. Reden: belastingontduiking. Naast contant geld zijn de inspecteurs ook op zoek naar edelmetalen. Europees commissaris Olli Rehn van monetaire zaken  ”Wie niets te verbergen heeft, hoeft u nergens bang voor te zijn.” Volgens financieel woordvoerder van Die Grüne (een soort Groenlinks) : “Dit is Een belangrijke stap in de richting van fiscale billijkheid en sociale rechtvaardigheid.” Dat meldt de Duitse financiële website MMnews.de.
De houders van kluisjes in banken kunnen in problemen komen. Volgens een geheim document wil de Europese Unie nog dit jaar inzagen hebben in alle kluisjes. De voorbereidingen zouden al in volle gang zijn  Tegen de zomer moet de actie met de codenaam “lockbox2014″ worden uitgevoerd. De Europese Commissie vermoed dat er miljarden aan zwart geld en andere kostbaarheden illegaal verworven zijn. Naast contant geld hebben de autoriteiten de zinnen gezet op edele metalen zoals goud en zilver.
De kluisjes bij de banken werden tot voor kort onaantastbaar beschouwd. Maar dat gaat veranderen. Volgens een overzicht van de Commissie van Financiën van Brussel, liggen er in de kluisjes illegale bezittingen opgeslagen in de orde van  3-cijferige miljarden.
Volgens EU Commissaris Financiën Olli Rehn zal niet gelijk opengebroken worden. “Aan de houders zal eerst gevraagd worden om de inhoud te verklaren”. Voorts wordt dan gekeken naar het bezit. Alleen wanneer de eigenaar zich niet meldt na een periode van 2 weken, worden de kluizen gekraakt.  Alle banken in de EU moeten hun toestemming voor deze procedure geven. 
“Niemand moet vrezen voor de inhoud van de kluisjes als hij niets te verbergen heeft”, aldus Rehn.
Met dit doel voor ogen is in Brussel een speciale task force met de naam “sleutelkastje-controle” opgericht. Rond 1000 speciaal opgeleide inspecteurs zijn bevoegd om de kluisjes en eigenaren onder de loep te leggen en te onderzoeken of de inhoud legaal is. De eigenaar moet altijd kunnen aantonen hoe hij aan de opgeslagen bezittingen is gekomen. Dit kan echter vaak heel moeilijk zijn, omdat veel eigenaren die kluisjes al tientallen jaren gebruiken waardoor het onmogelijk meer is om de herkomst nog te achterhalen. Als geen bewijs overlegd kan worden, dan wordt de inhoud onmiddellijk in beslag genomen.
De financiële woordvoerder van Die Grüne verwelkomt de actie:  ”Het openbreken van de kluisjes is een belangrijke stap op weg naar naleving van de belastingwetgeving en de noodzaak om illegale witwaspraktijken en belastingontduiking te onthullen, het is alleen sociaal rechtvaardig wanneer kluiseigenaren de inhoud kunnen verantwoorden.”
De gedwongen opening van kluisjes is niet nieuw. In het Verenigd Koninkrijk is dit al met succes beoefend. Scotland Yard meldde een “groot succes in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.”
Zo zie je maar, banken en overheden zijn absoluut niet te vertrouwen. Wat men hier van plan is, is niets anders dan afpersing, diefstal en nog een hoop misdaden. Kortom: schending van de mensenrechten.
In die mensenrechten staat het letterlijk: Artikel 17.2 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Niemand mag willekeurig van zijn eigendom worden beroofd.” Als je edelmetalen bezit, waar ze ook mogen liggen, dat mag niemand ze stelen, ook de overheid niet.
Het wordt hoog tijd dat de overheid zich aan zijn eigen regels houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: