Een eigendomsakte blijkt niet te zijn wat je denkt.

Vele mensen denken eigenaar te zijn van een lap grond. “Ah ja, want de eigendomsakte bewijst het. Mijn naam staat er op.”
Toen ik deze morgen een wandeling maakte, was ik er over aan het denken. Ik kwam tot de conclusie dat zo’n akte niet is wat ambtenaren ons vertellen.

Wat is een eigendomsakte nu eigenlijk in werkelijkheid? En wat staat er op?

Eerst dien je te begrijpen wat een persoon is. Dat lees je hier. De naam van die persoon staat op de akte aangeduid als eigenaar. Echter het woord “eigenaar” is hier een beetje misleidend.
Een eigendomsakte is in werkelijkheid een trust. Voor elk perceel, waarvan hieronder een voorbeeld, is er een uniek kadastraal nummer. Dat is meteen ook de naam van de trust. De afbeelding hieronder komt van deze website.
grond dat ik gebruik
De begunstigde van die trust is de persoon wiens naam op die akte vermeld staat. De beheerder is diegene aan wie de beheersvergoeding (andere naam voor onroerende voorheffing) betaald wordt. In België is dat het FOD Financiën waarvan het kadaster onderdeel is. Bij die laatste dienst ligt dan ook het register waarin alle authentieke eigendomsakten vermeld staan. De akten zelf worden vermoedelijk bewaard bij de notaris die ze opgemaakt heeft.
Tenslotte: wie zonder gebruik te maken van eender welk stukje papier kan bewijzen dat die eigenaar is van wat dan ook, krijgt van mij wat die ook maar wenst.
Het concept eigendom is voorbehouden voor papieren entiteiten, zoals een natuurlijk persoon.
Nog vragen? Laat het weten.
Gelieve deze tekst te lezen alvorens te reageren.

Eén gedachte over “Een eigendomsakte blijkt niet te zijn wat je denkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: