De economische ondergang is ingezet.

Op wikipedia lees je alles over de kredietcrisis.
Ondertussen is de krediet- en financiële crisis een economische crisis geworden.
Deze “crisis” is slechts het voorgerecht. Het ergste moet nog komen. En het ziet er naar uit dat het veel erger zal zijn dan de Grote Depressie van de jaren 1930.
Op deze website kan je alvast nog een en ander lezen over wat er nu juist aan de hand is.
Onlangs was in het nieuws te horen dat de economie in Europa het goed gedaan heeft. Men beweerde zelfs dat we uit de recessie waren.
Ze vergaten er wel bij te vertellen dat dit maar tijdelijk is. Meer hieronder.
Eind 2010 schreef Geert Noels op zijn website dat de ECB voor 2100 miljard euro aan schuldpapier torst. Bij de Amerikaanse evenknie (= Federal Reserve) gaat het over 2385 miljard dollar.
Verder schrijft hij ook: “De reddingsoperatie van de euro begint meer en meer te lijken op het bluswerk van iemand die een emmer benzine houdt voor een emmer water.”
Rene Tissen schreef enkele maanden geleden het volgende:

“Volgens berekeningen van Eurostat hebben de 27 lidstaten van Europa in 2012 voor een totaalbedrag van 576 miljard euro aan nieuwe schulden gemaakt. Dat is een ‘coole’ half biljoen euro, plus een ‘rest post’ van 76 miljard euro waartegenover de Nederlandse bezuinigingen verbleken.”
“Nederlandse” kan je hier evengoed vervangen door “Belgische”.
Het aantal non-performing loans is sinds 2007 gestegen met 250%.
Heel Europa stevent af op een acute financiële ramp.
Peter Morici schreef dat Europa afstevent op een depressie zoals nog nooit gezien sinds de jaren dertig van vorige eeuw.
Het zou mij niet verbazen dat het veel erger wordt dan dat.
Nog dit: “Laat u niet misleiden door de ogenschijnlijke kalmte in Europa.”
De nv België
Voor de volledigheid: België heeft een totale staatsschuld van ca 450 miljard euro (=ca 104% van het BBP) waarvan ze nog niets hebben terugbetaald. En dan hebben we het nog niet gehad over alle beloften, engagementen en toezeggingen dat de regering heeft gedaan. Met dat alles erbij komen we aan een staatsschuld van ca 665% van het BBP. Dat komt overeen met ca 2877 miljard euro.
De werkloosheidcijfers blijven stijgen, het aantal faillissementen is in 10 jaar tijd nooit zo hoog geweest. En het ziet er naar uit dat het nog enkele jaren zal blijven stijgen.
Detroit kan niet meer gered worden. De stad draagt een schuld met zich mee van ca 18,5 miljard dollar. Dan gaat ook Dexia (niet gelijk aan Belfius) failliet. En bijgevolg ook de Belgische staat.
De gouverneur van de Nationale Bank van België, Luc Coene, schat dat een slechte ontmanteling van Dexia de Belgische staatsschuld met 125 miljard euro kan doen exploderen, een vierde van de huidige staatsschuld.
Volgens oud-werknemer Bernhard Ardaen zal een ongewijzigd beleid bij Dexia de Belgische belastingbetaler 3 miljard euro per jaar kosten, meer dan 10 jaar lang. Geert Noels doet er nog een schepje bovenop. Ik vraag mij trouwens af waar ze dat zullen halen. Ik hoor het ze al zeggen: extra belasting hier, extra besparing daar, nog een “kleine” lening erbij. En daarmee is het hek helemaal van de dam.
De rest van Europa:
Spanje
In de Britse krant The Telegraph staat er te lezen dat Spanje insolvent is. Maw het land kan zijn schulden niet meer betalen. Jaar na jaar hebben ze een tekort van ca 6%. Wil ook zeggen dat hun schulden met 6% stijgen. En dat ziet Brussel niet graag. Het IMF voorspelt in een lijvig document een schuldgraad van 110% van het BBP. Het werkloosheidscijfer van 27% zet zelfs dat van de VS in de jaren 1930 in de schaduw. Bij de -25 jarigen is het zelfs nog schrijnender: meer dan 57% (!!).
De faillissementscijfers zijn in een jaar tijd met 45% gestegen.
Ook in de vastgoedmarkt is het een ramp. 3 miljoen woningen staan te koop of te huur.
Italie staat er nog niet goed voor. Kans bestaat dat ze binnen de 5 maanden extra steun zullen vragen die in de miljarden loopt. In het zuiden heeft de helft van de jeugd geen job. Sinds 2008 hebben 224000 winkels definitief hun deuren gesloten. En de staatsschuld zat in maart op een historische 136% van het BBP zonder nog maar alle beloften en engagementen er bij te rekenen.
De industriële productie is in de laatste 5 jaar met een gigantische 25% naar beneden getuimeld.
Fiat dreigt er zelfs mee om de gehele autoproductie te verhuizen naar het buitenland. Op dit ogenblik zitten ze met 5 of 6 fabrieken die allemaal onderbezet zijn.
Frankrijk is er niet veel beter aan toe. De grote economische klap zou nog dit jaar vallen ipv tussen 2014 en 2017.  PSA (Peugeot en Citroen) kreeg op 31/7 een staatsgarantie ter waarde van 7 miljard euro. In maart werden 16% minder wagens verkocht dan in de zelfde periode een jaar eerder.
In april was 10,6% van de actieve bevolking werkloos.
Over Griekenland hoef ik niet veel meer te vertellen, behalve dit:
“Grieken redden het niet zonder nieuwe noodlening” stond eergisteren te lezen op de website van Trends.
Werkloosheid: ca 27% van de actieve bevolking en zelfs bijna 60% bij de jongeren.
Er is zich zelfs een humanitaire ramp aan het voltrekken onder de kinderen.
Het Verenigd Koninkrijk staat op de rand van de afgrond. Op dit ogenblik hebben ze zowaar een staatschuld van maar liefst 900% van het BBP. Dat is inclusief beloften en engagementen.
De banken zitten ook met een serieus probleem opgezadeld.
In Duitsland gaat het ook niet zo goed als men officieel wil laten geloven. De autoverkoop was in maart 17% minder dan een jaar eerder.
Portugal gaat ook snel achteruit. Twee jaar geleden was 12% van de bevolking werkloos. Vandaag is dat 17%. Het gevolg is dat het land meer schulden creeërt en dus meer moet lenen, besparen en belasten. En zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht.
De gemiddelde Nederlander heeft 2,5 keer meer schulden dan inkomsten.
Een overheidsbesparing van 46 miljard euro is nog niet genoeg om aan de 3% regel te komen dat Europa oplegt.
Dat alles ziet er niet bepaald goed uit, hoor ik u denken. Inderdaad. Maar wacht, er is nog meer.
Een bloemlezing:
Japan heeft een staatsschuld van 260% van het BBP en het stijgt elk jaar. Dat is 7,85 biljoen euro.
Het land heeft een tekort van 10,3% van het BBP en ook dat stijgt elk jaar.
Dan is er nog die lekkende kerncentrale die handenvol geld kost dat ze niet hebben.
Ook dat nog: bijna één vierde van de bevolking is 65 jaar of ouder.
De totale bevolking zakt zienderogen.
Dat wil zeggen minder werkvolk voor de bedrijven, maar ook minder mensen om te consumeren. Bijgevolg meer faillissementen. En dus meer werklozen. Samen met de groter wordende groep gepensioneerden wil dat zeggen nog meer uitgaven voor de overheid.
Kortom, het bankroet van Japan is in zicht, volgens sommigen tegen 2017. Met verregaande gevolgen voor de rest van de wereld.
Even het water over en we komen in China terecht.
China kampt met twee bubbels die elk moment kunnen openbarsten. Analysten voorspellen dat dit nog voor dit jaar zal zijn.
Een vastgoedbubbel die de Amerikaanse en de Spaanse doet verbleken.  Op dit ogenblik staat daar 64 miljoen appertementen en huizen leeg. En dan hebben we het nog niet gehad over winkels en kantoren. In het noorden van China staat een stad voorzien voor 1 miljoen mensen er verlaten bij.
Er is ook nog een kredietbubbel. Ook dat is er een die alle andere herleiden tot slechts een voetnoot in de wereldgeschiedenis. Charlene Chu van Fitch Ratings zegt er het volgende over: “We weten niet wie geld leent en we weten evenmin wie de leningen verschaft, noch wat de kwaliteit is van de met het geld aangekochte activa.” De eerste 4 tot 6 maanden zijn cruciaal.
En als een bank of ander bedrijf daar overkop dreigt te gaan, dan gaat die ook overkop omdat bescherming tegen schuldeisers daar simpelweg niet bestaat.
Ook de totale schuld van het bedrijfsleven zit aan zijn maximum van 30% van het BBP.
Zowat iedereen zegt min of meer hetzelfde: Forbes, Financial Times, Bloomberg, en vele anderen.
USA, dat is andere koek.
Tegen het eind van dit jaar of ten laatste begin volgend jaar kan de dollar in elkaar storten.
Bekijk even dit filmpje. Youtube staat bol van de berichten over de instorting van de dollar en van de US economie.
De totale schuld van het land: 17 biljoen USD, tel er nog al de engagementen en beloftes bij en dan kom je aan het astronomische bedrag van 74,4 biljoen USD. Elke dag komt daar 8,6 miljard bij.
Op deze blog leest u nog wat meer.
Oh ja, er is ook nog een vastgoedbubbel in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, en andere.
Als gevolg van dit alles dreigt er in Afrika een humanitaire ramp die zijn gelijke niet kent. En daar mag je de VS en China voor danken.
Alles wat je hierboven kan lezen is het werk van 5 bankiers en de US Treasury (= Amerikaanse FOD Financiën). En het is allemaal begonnen in 1997.
Mocht je nu denken: “Jawadde, dat is een hele boterham.” Dan heb ik nog een aantal zaken niet beschreven: de olie die we over 15 à 20 jaar niet meer zullen hebben en dan ook nog het klimaat. Maar dat is voor later.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: