De arme werkende man (of vrouw)

Opiniestuk geschreven door Michel Grosemans op 8 april 2014
Ik was even aan het nadenken over het feit dat ze hoge taxatie rekenen op tabak om de bevolking te stimuleren om minder te roken. Zouden ze daarom ook die hoge belastingen op arbeid heffen? Grappig dat ik een afbeelding vond van Vincent Van Gogh genaamd ” De arme werkende man”. Dus hoe harder je werkt des te armer dat je wordt. Ik heb het wel over productief werk, want er vallen natuurlijk de dag van vandaag vele bezigheden onder de noemer arbeid, waarvan het product ver te zoeken is.
Hun product is meestal het opstrijken van de winsten van de “arme werkende man”. Kijk naar de mensen in het Europese parlement. Het telt vandaag de dag meer dan 50.000 ambtenaren, met een riant loon en nog vele andere voordelen. Nog te zwijgen over de parlementariërs zelf waarvan het loon zwaait rond de 25.000 €/maand, zonder de extra’s, en zo goed als geen belastingen. Wat is eigenlijk hun productie ? En waarom geen belastingen? En waarom zo een hoog loon? Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die eens zo hard werken als een ander, en dat zij daardoor ook het dubbele verdienen, maar dat er mensen zijn die 20 tot 30 keer zo veel verdienen als een doorsnee burger, dit moeten dan zeker wel “supermensen” zijn.
Maar toch, steeds wanneer het gaat over deze oogverblindende lonen, is er van een product geen sprake. kijk eens naar de verloning van een bankier die voor het regelen van een hypotheek een loon realiseert van bijna de kostprijs van de woning zelf, precies als is hij de belangrijkste persoon bij de realisatie van de woning. En bekijk dan eens de tijd die de bank nodig had om deze lening rond te krijgen . Moesten we dit omzetten in een uurloon, dan hadden deze banken ongeveer tussen de 3 en de 4000 uren gewerkt om deze lening te realiseren. Maar probeer nu die woning eens te zetten zonder een metser of een timmerman en ga zo maar voort. Gewoon niet realistisch. Wanneer een aannemer deze uren moet werken aan een woning wordt hij gedagvaard om een boeteclausule aan zijn broek te smeren. Toch zie ik (op een paar uitzonderingen na) niemand zijn bank dagvaarden voor deze frauduleuze praktijken. het lijkt precies veel lucratiever om mekaar in de haren te vliegen voor de perenboom van de buurman die over het hek hangt, of naar de politie te gaan wanneer de zoon van de buurman weer een feestje heeft gegeven tot in de ochtend.

Ik moet mijn bovenvernoemde zienswijze dan toch eens van naderbij bekijken, en proberen lucht te verkopen. Wie weet want deze mensen hebben precies een hoger aanzien bij de bevolking dan de “arme werkende man”. Maar vergeet niet dat elk van deze luchtverkopers wordt betaald door de arbeid van deze man.
Foto: Ik was even aan het nadenken over het feit dat ze hoge taxatie rekenen op tabak om de bevolking te stimuleren om minder te roken. Zouden ze daarom ook die hoge belastingen op arbeid heffen. Grappig dat ik een afbeelding vond van Vincent Van Gogh genaamd " De arme werkende man". Dus hoe harder je werkt des te armer dat je wordt. Ik heb het wel over productief werk, want er vallen natuurlijk de dag van vandaag vele bezigheden onder de noemer arbeid, waarvan het product ver te zoeken is.
hun product is meestal het opstrijken van de winsten van de "arme werkende man". Kijk naar de mensen in het Europese parlement. Het telt vandaag de dag meer dan 50.000 ambtenaren, met een riant loon en nog vele andere voordelen. Nog te zwijgen over de parlementariers zelf waarvan het loon zwaait rond de 25.000 €/maand, zonder de extra's, en zo goed als geen belastingen. Wat is eigenlijk hun productie ? en waarom geen belastingen? En waarom zo een hoog loon? Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die eens zo hard werken als een ander, en dat zij daardoor ook het dubbele verdienen, maar dat er mensen zijn die 20 tot 30 keer zo zo veel verdienen als een doorsnee burger, dit moeten dan zeker wel " supermensen" zijn. Maar toch, steeds wanneer het gaat over deze oogverblindende lonen, is er van een product geen sprake. kijk eens naar de verloning van een bankier die voor het regelen van een hypotheek een loon realiseert van bijna de kostprijs van de woning zelf, precies als is hij de belangrijkste persoon  bij de realisatie van de woning. En bekijk dan eens de tijd die de bank nodig had om deze lening rond te krijgen . Moesten we dit omzetten in een uurloon, dan hadden deze banken ongeveer tussen de 3 en de 4000 uren gewerkt om deze lening te realiseren. Maar probeer nu die woning eens te zetten zonder een metser of een timmerman en ga zo maar voort. Gewoon niet realistisch. Wanneer een aannemer deze uren moet werken aan een woning wordt hij gedagvaard om een boeteclosule aan zijn broek te smeren. Toch zie ik (op een paar uitzonderingen na) niemand zijn bank dagvaarden voor deze frauduleuze praktijken. het lijkt precies veel lucratiever om mekaar in de haren te vliegen voor de perenboom van de buurman die over het hek hangt, of naar de politie te gaan wanneer de zoon van de buurman weer een feestje heeft gegeven tot in de ochtend.
ik moet mijn bovenvernoemde zienswijze dan toch eens van nader bij bekijken, en proberen lucht te verkopen. Wie weet want deze mensen hebben precies een hoger aanzien bij de bevolking dan de "arme werkende man". Maar vergeet niet dat elk van deze luchtverkopers wordt betaald door de arbeid van deze man.
“Arme werkende man” – Vincent Van Gogh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: