Bomen kunnen meer dan je denkt.

Over bomen blijkt minder bekend dan aanvankelijk gedacht. Er blijkt zich in de bodem meer af te spelen dan je op het eerste zicht zou denken. Ook blijken oude bomen helende krachten te bezitten. Hieronder enkele stukjes  van twee artikels die we onlangs tegenkwamen.
boekWaarschijnlijk passeer je dagelijks tientallen misschien wel honderden bomen. Vermoedelijk ken je er een stuk of wat bij naam. Maar écht aandacht zul je een boom waarschijnlijk nooit geven. Bomen leven in een ander tempo dan wij en de veranderingen in en om een boom zijn voor ons nauwelijks te zien. Als je de rest van je leven gewoon snel langs een boom wilt kunnen lopen, raad ik aan “Het verborgen leven van bomen” van Peter Wohlleben niet te lezen. Doe je het toch, dan zul je nooit meer langs een boom lopen zonder even stil te staan bij wat een boom allemaal kan. Zo blijken bomen onderling, via schimmels in de bodem, te communiceren en voedingsstoffen uit te wisselen. Ze ruiken, proeven en voelen door welk plaagdier ze worden gegeten en stemmen daar hun reactie op af. En notenbomen hebben samen een strategie ontwikkeld om everzwijnen en herten uit te hongeren om daarna meer kans op nageslacht te hebben.

Peter Wohlleben is boswachter in de Duitse Eiffel en richtte een bosacademie op. Zijn boek Das geheime Leben der Bäume werd in allerlei talen vertaald en is in veel landen een bestseller. Begin 2018 is er zelfs een “Het verborgen leven van bomen voor kinderen” verschenen. Ik las voor deze review de Engelse vertaling “The hidden life of trees”.
“Het verborgen leven van bomen” of “The hidden life of trees” is een ideaal boek om cadeau te doen en in de trein te lezen. Het bestaat uit 36 korte, luchtige hoofdstukken en zal je bij elk hoofdstuk versteld doen staan.
Lees verder op Eigenwijs Blij. Het boek “Het verborgen leven van bomen” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel op Bol.com   Het boek werd ook verfilmd. Deze kan je hier bekijken.
Op Ellaster.nl verscheen onlangs een artikel over de helende kracht van oude bomen. Hieronder het eerste stuk daaruit:
helende_boom_282763724
Bestaan er helende bomen? Allerlei culturen vereren bomen, of aanbidden een ‘heilige boom’. Mensen gaan er naar toe met hun zorgen en problemen. Hun gebeden lijken dan vaak te helpen. Is dit succes te wijten aan de helende boom, of gebruiken mensen dan hun eigen creatiekracht? Of is er voor beide iets te zeggen?

Een Russisch sprookje of meer dan een legende?

In de Russische stad Penza is er een pad dat de lokale bewoners het ‘helende pad’ noemen. Op het pad staat een 300 jaar oude eik waarvan gezegd wordt dat deze wonderbaarlijk is. De boom werd ongelooflijk populair onder de lokale bevolking, nadat deze een vrouw uit de stad, Nina Sizova, had geholpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Nina’s vader tegen de Duitse aanvallers en aan het begin van de oorlog kreeg de vrouw een brief dat haar vader na een veldslag werd vermist. Dat betekende dat Nina haar vader nooit meer zou zien.

In die tijd was het geloof in god niet erg populair onder de jeugd en Nina geloofde niet dat ze tot god kon bidden en om hulp kon vragen. Enkele van haar kennissen vertelden haar dat ze naar de oude eik kon gaan, daar haar verdriet kon delen en vervolgens om hulp kon vragen. Men geloofde dat de boom echt kon helpen. De vrouw ging naar de oude eik om haar verdriet met de boom te delen en vroeg hem om haar te helpen.

Steun je ons al? Zoniet dan kan dat op verschillende manieren. Op deze pagina vindt je alle details. Je kan ons ook steunen door dit artikel te delen met vrienden, kennissen en volslagen onbekenden. De nodige knoppen vind je hieronder.
Hieronder kan je je reactie kwijt. Blijf respectvol voor anderen, ook voor de auteur. Je hoeft het niet eens te zijn met wat hierboven staat. Blijf beleefd en vriendelijk. Reacties die beledigend zijn of bedoeld zijn om de schrijver of reageerder af te breken worden ofwel NIET gepubliceerd ofwel verwijderd. Dat geldt ook voor alle reacties via sociale media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: