Alternatief voor de trust natuurlijke persoon

Tot enkele maanden terug dacht ik dat de fiscus de beheerder was van de trust natuurlijke persoon, en jij en ik de begunstigde.

Na lang en diep denken en vele inzichten later, ben ik tot de conclusie gekomen dat jij en ik de beheerder zijn van de trust natuurlijke persoon en de fiscus de begunstigde. Het is namelijk zij die bepalen hoeveel ze ontvangen. Niet wij. Justitie is hier dan de protector. Die zorgt er voor dat de beheerder zijn werk doet volgens de opgelegde regels.

Het kan echter ook anders. Hieronder een eenvoudige voorstelling van hoe het anders kan.

Jij bent begunstigde van de trust, alsook de manager van het off shore bedrijfje. Op papier echter is iemand anders directeur. Deze wordt dan “Nominee director” genoemd. Zo zal de fiscus zien dat jij niet achter de trust zit als manager. Je krijgt echter wel volledige controle over het bedrijfje, omdat de directeur jouw toestemming moet hebben om geld te spenderen.

De beheerder van de trust is het off shore bedrijfje. De trust is dan weer eigenaar van dat bedrijfje.

De trust werkt volgens common law en is ook gevestigd in een common law (= gewoonterecht) jurisdictie. In Belgie en Nederland geldt hoofdzakelijk civiel recht oftewel Roman civil law. Romeins recht dus. Dat alleen al is een struikelblok voor figuren die uit zijn op de eigendommen die in de trust zitten.

Ook het off shore bedrijfje is gevestigd in een common law jurisdictie.

Het beste scenario hier is dat de vestigingslocatie van de trust en het off shore bedrijfje enkele 1000den km uit elkaar liggen. Bijv de trust in Belize en het off shore bedrijfje op de Seychellen eilanden. Voor deurwaarders wordt dat een heel dure grap als ze iets in beslag willen nemen.

Het voordeel van deze twee landen is tweevoudig:

  1. Geen van beiden hebben een dubbel belastingverdrag getekend met welk land dan ook.
  2. Geen van beide landen aanvaarden buitenlandse gerechtelijke uitspraken. Enkel binnenlandse gerechtelijke uitspraken zijn geldig.

De kostprijs (Neen, het is niet gratis) om zoiets op te zetten is ca 3300$ (USD). De prijs voor het openen van een off shore bankrekening komt daar nog bij.

Bovenstaande schema kan nog uitgebreid worden met extra bedrijven en functies. Zowel on shore als off shore. En ja, dit kan gecombineerd worden met een lokaal bedrijfje zoals een kledij winkel. Je zou het voor de fiscus zo goed als onmogelijk kunnen maken om iets te rapen. Het enige wat ze kunnen doen is er bij staan en er naar kijken.

De voordelen:

  1. Geen personenbelastingen (in Belgie)
  2. Geen sociale bijdragen voor wie zelfstandig werkt (in Belgie is dat een stevige besparing)
  3. Geen deurwaarders die iets in beslag kunnen nemen, omdat er niets op jouw naam staat.

Er is echter ook een nadeel:

  1. Je dient zelf in te staan voor je pensioen opbouw
  2. Je wordt zelf verantwoordelijk voor je gezondheid, ook financieel
  3. Je hebt géén sociaal vangnet.

Bij vrijheid komt ook verantwoordelijkheid kijken. Niet iedereen kan die verantwoordelijkheid aan.

Heb je nu al interesse? Heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen? Laat het dan even weten via onderstaand contactformulier.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: