Wat Anarchie Niet Is


ricardo-van-dijk-blogs

Veel mensen, als ze het woord anarchie horen denken aan chaos en vandalisme. Ze gaan er daarom van uit dat iedereen die zichzelf een ‘anarchist’ noemt, voorstander moet zijn van wanorde en geweld terwijl het precies andersom is.

Net als het woord “monarchie” dat
“regeringsvorm waarbij de macht bij één persoon berust” betekend, betekend anarchie letterlijk “regeren door niemand”. Maar bij dat idee krijgen mensen de indruk dat de samenleving veranderd in een primitief bestaan, vol gewelddadige conflicten en zonder compassie of organisatie. Maar dat is ook een volledig onnauwkeurig beeld van wat anarchisme betekent.

In feite zijn de meeste klachten over anarchisme het gevolg van het feit dat mensen niet begrijpen wat deze gedachtegang impliceert. De meeste mensen die bang zijn voor “anarchie” zijn bang voor dingen die anarchisten niet willen en niet voor pleiten.

Om dergelijke misverstanden te helpen corrigeren, gebruiken we het voorbeeld van twee fictieve eilanden:…

View original post 3.635 woorden meer

%d bloggers liken dit: