Wees revolutionair: eet ecologisch en lokaal!


piratesse

Winkelen met respect voor mens en milieu vraagt tijd en geld. Beiden zijn schaars voor de meesten van ons. Dus kopen we ons voedsel massaal in de grote supermarkten, die zo steeds meer macht over de voedselketen verwerven.

Met die macht zetten ze kleine boeren en lokale verdelers onder druk om zo goedkoop en zo snel mogelijk te produceren. Het is buigen of barsten, want hoe zouden de kleintjes in godsnaam kunnen onderhandelen of concurreren met multinationals die de wereld domineren?

Ook goedkoop heeft zijn prijs

Maar ook goedkoop heeft zo zijn prijs. Door ons geloof in de kapitalistische dogma’s ‘schaalvergroting’, ‘winstmaximalisatie’ en ‘efficiëntie’ is industrieel voedsel de norm geworden. Het bevat veel zout, suiker en vet, maar ook minderwaardige kleurstoffen, smaakversterkers, vul- en bewaarmiddelen.

Dieren worden op korte tijd en in erbarmelijke omstandigheden kunstmatig opgepompt voor consumptie. Grootschalige monocultuur verarmt de vruchtbare bodem, wat gecompenseerd moet…

View original post 1.019 woorden meer

Advertenties
%d bloggers liken dit: