Waarom de crisis niet aanwenden om nieuwe wegen te verkennen?


Beter dan dit kan ik het niet verwoorden.

piratesse

De nieuwe Griekse regering stuurt voorzichtig aan op een Onvoorwaardelijk Basisinkomen. Deze week zond minister van financiën Varoufakis een lijst met hervormingsvoorstellen naar het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. De trojka keurde deze goed en verlengt zo het internationale steunprogramma voor Griekenland met 4 maanden.

Eén van de voorstellen vermeldt een basisinkomenregeling voor werknemers tussen 50 en 65 jaar. Zo wil men vervroegd pensioen ontmoedigen en de druk op de pensioenfondsen verkleinen. Aangezien het basisinkomen los staat van inkomsten uit werk, hoopt de regering zwartwerk te ontmoedigen. Ook wil ze het ondoorzichtige kluwen van uitkeringen vereenvoudigen.

De welvaartsstaat in crisis

Dat de welvaartsstaat hervormd moet worden, daar is zowat iedereen het over eens. Maar zowel rechts als links houden vast aan de klassieke recepten van activering en controle. Dit gemorrel in de marge bestendigt hun eigen machtsstructuren.

Echter, de arbeidsmarkt verandert drastisch door…

View original post 657 woorden meer

%d bloggers liken dit: