Als deze onrechtvaardige economie instort, staan we beter klaar met hoopvolle alternatieven


piratesse

De Europese Centrale Bank is van plan om 1140 miljard euro te creëren en in de Europese economie te pompen. Van maart 2015 tot september 2016 zal ze elke maand voor 60 miljard euro aan overheidsschulden opkopen, ondermeer bij private banken. Deze kunnen dan goedkopere leningen aanbieden aan burgers en bedrijven, waardoor koopkracht en inflatie zullen toenemen en de economie zal groeien. Tot zover de theorie van ‘kwantitatieve verruiming’.

De praktijk leert ons echter wat anders over deze ingreep, die reeds in de USA, de UK en Japan werd toegepast. Daar kwam slechts bitter weinig van het verse geld terecht in de reële economie van burgers en kleine ondernemingen. Het grootste deel bleef hangen in de financiële sector van banken, multinationals en grote aandeelhouders. De kans bestaat dat de maatregel ook hier de rijken zal verrijken en de ongelijkheid zal doen toenemen.

Schuld en groei

Niet enkel worden…

View original post 722 woorden meer

%d bloggers liken dit: