Ook dit zijn bedrijven, ook dit zijn ondernemers


Jan Blommaert (en z'n gedachten)

Jan Blommaert

5.8 The Gujarati grocery

Het is toch vreemd hoe de betekenis van economische begrippen de afgelopen jaren blijkt samengetrokken en vernauwd te zijn tot een punt waarop ze ons nog nauwelijks over de realiteit informeren. Het woord “economie” zelf is natuurlijk het beste voorbeeld. Wie vandaag spreekt over “de economie” heeft het enkel nog over privé en for-profit bedrijven, hun aandeelhouders en hun winsten.

Een “groeiende” economie is een groei, bijgevolg, in de winsten van privé bedrijven die aan aandeelhouders worden uitgekeerd. Consumenten zijn, raar maar waar, geen deel meer van “de economie”; evenmin trouwens als de werknemers die de te verhandelen producten vervaardigen – merkwaardig genoeg lijken zij geen “welvaart te scheppen” en eerder een last voor dan een noodzakelijk onderdeel van de economische processen te zijn. En vanzelfsprekend zijn ook de nonprofit sector (de enige die een groei in tewerkstelling realiseert) en die van de overheid geen deel van “de…

View original post 1.673 woorden meer

Advertenties
%d bloggers liken dit: