Nog nooit zo veel zee-ijs Zuidpool


E.J. Bron

Screenshot 16

(Door: Esther Wemmers)

AMSTERDAM – Klimaatwetenschappers staan voor een raadsel. Geheel tegen de verwachting in worden recordhoeveelheden zee-ijs gemeten in het Zuidpoolgebied.

Het oppervlak bedraagt voor het eerst meer dan 20 miljoen vierkante kilometer, blijkt uit cijfers van de NASA. „Het past inderdaad niet in het beeld van een opwarmende aarde”, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht. Al jaren zijn er rond de polen tegengestelde ontwikkelingen als het gaat om zee-ijs. In het Noordpoolgebied daalt de hoeveelheid ijs, terwijl het dus groeit rond de Zuidpool. Op Antarctica vormt die toename een probleem voor pinguïns, die met minder open water moeilijker vis vangen.

Lees verder>>>
De Telegraaf

View original post

Advertenties
%d bloggers liken dit: