De op twee na grootste economie ter wereld telt amper 1,6% immigranten en is niet gehaast om daar iets aan te veranderen


E.J. Bron

Screenshot 59

(Door: Dominique Dewitte)

Japan telt in totaal 127 miljoen inwoners, waarvan 32 miljoen 65-plussers zijn. Meer dan een kwart dus. De Japanse bevolking implodeert al ruim een decennium en tegen 2060 zou het aantal 65-plussers de 40% overstijgen. De Japanse geboortecijfers zijn nu zo laag en de levensverwachting zo hoog dat het land “evolueert naar een type van maatschappij die we enkel kennen uit science-fictionfilms,” concludeerde al in 2012 Nick Eberstadt, een demograaf die al jaren artikelen publiceert over het probleem van de dalende vruchtbaarheidsgraad. De demografische situatie is volgens hem in geen enkel land zo onheilspellend als in Japan.

Toch blijft Tokio zich verzetten tegen immigratie. In het land leven 2,04 miljoen immigranten, amper 1,6% van de actieve bevolking. De publieke opinie blijft tegen immigratie gekant en wel omdat men er van overtuigd is dat de harmonie van het land gebouwd werd op ‘één natie, één beschaving, één taal…

View original post 24 woorden meer

%d bloggers liken dit: